21 Nisan 2012 15:28

Patronların sendika korkusu

SANKO Holding AŞ Patronu Abdulkadir Konukoğlu katıldığı Teksif Sendikası Başkanlar toplantısında değişmesi gündemde olan Sendikalar Kanunu’nun başlarına bela olacağından korktuklarını belirtirken, toplantıya katılan bir diğer patron Selahattin Kaplan ise kendi sektörleri için “Çok şükür sendika yok” gafını yaptı. Ö

Paylaş
İnanç Yıldız

Teksif Sendikası 20. Dönem 2. Devre Başkanlar Kurulu toplantısı Gaziantep’te Ravanda Hotel’de yapıldı. Başkanlar Kurulunun bir bölümüne Sanko Holding Patronu Abdulkadir Konukoğlu, Kaplan Kardeşler Halı Yönetim Kurulu ve Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey de katıldı.  Açılış konuşmasını yapan Teksif Genel Başkanı Nazmi Irgat, tekstil sektörüne gerekli yatırımların yapılmadığını, yatırım için nelerin yapılması gerektiğini anlattı.

Irgat, açıklandığı günden beri tartışılan teşvik paketine ilişkin ise “Yerli sermayenin bu kadar işsizlik varken yurt dışına taşınmasını doğru bulmuyoruz. O bakımdan son açıklanan teşvik paketini destekliyoruz. Ama eksiklerin mutlaka giderilmesini bekliyoruz” dedi.

BARAJIN DÜŞMESİ  KORKUTUYOR

Irgat’tan sonra konuşma yapan Konukoğlu’nun gündeminde de çalıştırdığı binlerce işçinin çalışma hayatı yoktu. Konukoğlu’da tekstil sektörünün durumuna ilişkin yaptığı açıklamalarında sendikacılara ‘Korkmayın bu sektör bitmez’ diyerek, “Ölüye de razıyım diriye de razıyım. Siz hiç doğan bir insanın çıplak olarak yattığını gördüğünüz mü? Ölürken bile çıplak gömülmüyor” anlayışıyla üretim yaptıklarını belirtti.

Konukoğlu, işçilerinin örgütlenmesi önünde en büyük engel olan yüzde 10 sendika barajının düşürülmesine ilişkin “İnşallah başımıza bela olmaz” dedi.

İŞÇİ TEMBELLİK PEŞİNDEYMİŞ

İşsizlik almış başını gitmişken, Asım Güzelbey ise çalıştırılacak işçi bulanamadığından bahsederek, işçilerin sigortalı çalışmak istemediğini ileri sürdü. İşçilerin sigortaya karşı sosyal yardımları tercih ettiğini belirten Güzelbey, bu sistem içinde işçilerin tembelliğe sevk edildiğini, bu durumda Türkiye’nin bir yere varamayacağını, çünkü işçilerin tembellik peşinde olduğunu, “Çalışmasam da olur. Nasıl olsa geçiniyorum” dediğini iddia etti.

‘ÇOK ŞÜKÜR BİZDE SENDİKA YOK’

Konuşma yapan diğer bir patron Selahattin Kaplan da sendikaların örgütlenmesi konusunda tüyo verdiğini ileri sürerek, sendikaların sadece hazır işçiyi sendikalı yapmaması gerektiğini, İŞKUR gibi sektör sektör kurslar açıp işçiyi eğitmesi, böylelikle sendikaların da cazibeli olacağını, işçilerin gelip sendikalarda örgütleneceğini iddia etti.

İşçi sendikasındaki toplantıda birde gaf yapan Kaplan, gülerek şunları söyledi;  “Antep’te kendi sektörümüzde 15 bine yakın çalışanımız var. Bizde çok şükür sendika yok. O yüzden rahatsız.”

Kaplan, sendikaların kendilerini hep ezmeye çalıştığını savunduğu konuşmasında “Antep’te sendikaya sıcak bakılmaz” diyerek, kendi sektöründe işçilerin hiçbir sorunu olmadığını, her şeylerin tam olduğunu, sendikalı olacak bir sorunlarının olmadığını ileri sürdü. Asgari ücretin çok düşük olduğunu kabul eden Kaplan, “Asgari ücret şu an çok düşük. Orada devlet ağamız var. İşçi çalışıyor 700 lira alıyor, 300 lira devlet alıyor. Brüt üzerinde hesaplasın devlet burada alacağından fedakarlıklar yapsın” diyerek bundan devleti sorumlu tuttu.  Yapılan konuşmaların ardından Başkanlar Kurulu toplantısı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadın aktivistlerden direnişe ziyaret

SONRAKİ HABER

Hak isteyen 97 işçi yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...