21 Nisan 2012 15:08

Newroz ruhuyla 1 Mayısa

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Mayısın Kürtler açısından Ortadoğu’da önemli siyasal gelişmelerin yaşandığı bir dönemde karşılandığını belirtti. Kürt ve Türk emekçilerin sömürüye karşı ortak mücadele yürütmelerinin zeminin 1 Mayısta bir kez daha ortaya çıkacağını söyleye

Paylaş
Alper Atalay - Emine Altınkaya

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyareti sırasında söylediği “PKK silahları bırakırsa operasyonları durdururuz” sözüne ilişkin de Demirtaş, “Erdoğan yeni bir şeyler yapıyormuş gibi yapmaya çalışıyor. Bu cümle Başbakanın sonuna kadar askeri operasyonlarda ısrar edeceğini gösteriyor” dedi.  BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündemdeki konuları değerlendirdi. Demirtaş, 1 Mayısın Kürtler açısından Ortadoğu’da önemli siyasal gelişmelerin yaşandığı bir dönemde karşılandığını belirterek, Kürtlerin yaşadığı bütün bölgelerdeki siyasi gelişmelerin yakıcı olduğunu söyledi.

1 MAYISTA SESİMİZİ DUYURACAĞIZ

Demirtaş, Kürtlerin siyasal taleplerinin alanlarda bastırılmaya ve yok edilmeye çalışıldığı bir dönemin yaşandığını ancak Kürtlerin tüm bunlara rağmen alanlarda olduğunu söyleyerek, bunun Newroz alanlarında ortaya çıktığını belirtti. Özgürlük mücadelesinin kesintisiz olarak sürmesi gerektiğinin altını çizen Demirtaş, 1 Mayısın emekçilerin ve ezilenlerin taleplerinin meydanlarda haykırıldığı önemli bir gün olduğunu belirtti. Demirtaş, Kürt halkının hem emek sömürüsüyle hem de kültür sömürüsüyle ulus olmaktan kaynaklı haklarının gasbedildiği bir halk olduğuna işaret ederek, “Dolayısıyla 1 Mayıs tam da Kürt halkının içinde bulunduğu durumu ifade etmek açısından, bütün dünyaya sesini duyurmak açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Yine bununla birlikte Türkiye’deki bütün emekçilerin ortak kimliği, eziliyor olmalarıdır. Dolayısıyla Türkiye emekçilerinin de Kürt emekçilerinin de emekçi olmaktan kaynaklı emeklerinin sömürülüyor olmalarından kaynaklı bütünleşebilecekleri, ortak mücadele yürütebileceklerinin bir zemindir 1 Mayıs” diye konuştu.

HER YERDE KATILIM OLACAK

Demirtaş, yaşanan süreçten dolayı 1 Mayıs kutlamalarına her zamankinden daha görkemli bir şekilde katılmanın hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Biz halkımızı başta İstanbul Taksim olmak üzere, Türkiye’nin her yerinde, Kürdistan’ın her yerinde kutlanan 1 Mayıslara en coşkulu, en görkemli şekilde katılmaya çağırıyoruz. Ama istisnasız her yerde halkın örgütlü olduğu her yerde halk bayrağı ve rengiyle, sloganıyla, pankartıyla talepleriyle 1 Mayısa en güçlü şekilde katılmalıdır. Bizler Newroz ruhu ile 1 Mayısa katılacağız. Newroz ile 1 Mayıs ruhu birleşmiş olacak ve bütün dünyaya AKP hükümetine de en net mesaj verilmiş olacak. Halkımız Newroz’un kararlı kitlesel duruşunu 1 Mayısta da sergilemelidir. Bir kez daha halkımızı 1 Mayısta çocuğuyla yaşlısıyla meydanlara çağırıyoruz, biz de 1 Mayıs günü alanlarda olacağız.”

ULUSAL KONFERANS

Türkiye’nin Ulusal Kürt Konferansı’ndan PKK’ye silah bırakma çağrısı çıkartmayı arzuladığını söyleyen Demirtaş, bu yaklaşımın gerçekçi bir yaklaşım olmayacağın belirtti. Demirtaş, PKK’ye silah bırakma çağrısına endeksli bir konferansın gerçekleşmesinin zor olduğuna işaret ederek, konferansın amacının 4 parça Kürdistan’da yaşayan Kürt halkının ortak çıkarları olması gerektiğini belirtti. Demirtaş, kendilerinin konferansın en yakın zamanda yapılmasını istediklerini ve oluşturulacak hazırlık komitesinin güçlü bir tartışma yapması ile konferansın amacına ulaşacağını belirtti. Demirtaş, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile dün yaptıkları görüşmede bu konuyu ele aldıklarını ve hazırlık komitesinin bir an önce toplanması gerektiğini ifade ettiklerini belirterek, Türkiye’den 5 kişinin yapılacak görüşmelere katılacağını söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANI AKP POLİTİKASININ EN SOMUT HALİ

Newroz kutlamaları öncesinde yapılan “provokasyon olacak” açıklamalarının 1 Mayıs kutlamaları öncesinde de yapılmaya başlandığına dikkat çeken Demirtaş, “Hükümetin problemli bir İçişleri Bakanı var. Bu problemli Bakan AKP’nin politikasının en somut halidir. AKP’nin gerçek politikasını anlamak için İçişleri Bakanına bakmak yeterlidir. Bu Bakan bütün kitlesel eylem ve etkinliklere, sadece BDP’nin etkinliklerine değil bütün muhaliflerin eylem ve etkinliklerine ‘terörist eylem’ mantığıyla yaklaşmaktadır” dedi. AKP’nin temel politikasının önce yasaklama girişiminde bulunmak ardından ise yapılan eylemin kitlesel geçmesini engellemek olduğunu söyleyen Demirtaş, “Biliyorsunuz hükümetin de 1 Mayısla ilgili provokatif bir yaklaşımı var. 1 Mayısla ilgili çeşitli duyumlar aldık şeklinde İstanbul Valiliği ve hükümet yetkilileri tarafından açıklamalar yapılıyor. Bundan anlaşılıyor ki 1Mayısı yasaklamayıp halkın gelmemesi için bir tutum oluşturmaya çalışıyorlar. Ama sendikalar ve siyasi partiler kararlı olmalıdır hükümetin amacı bellidir. Amaç kitleyi bir araya getirmemek. Hükümetin görevi bellidir bunu yapmıyorsa asıl provokatör hükümetin kendisidir” diye konuştu.

ABD’YE ZİYARET

ABD’nin Ortadoğu’da politikaların şekillenmesinde önemli bir aktör olduğunu söyleyen Demirtaş, ABD’nin Kürt sorununda tek taraflı enforme edildiğini, bundan dolayı ABD ziyaretlerinin önemli olduğunu belirtti. Demirtaş, ABD’de bulunan etkin kurumların Kürt sorununu bir de BDP’den dinlemelerini arzu ettiklerini belirterek, önümüzdeki hafta içerisinde bu kapsamda ABD’ye geziyi yapacaklarını ifade etti. (AnkaraDİHA)


‘BAŞBAKAN NİYETİNİ AÇIKÇA ORTAYA KOYMALI’

Başbakan Erdoğan’ın Katar ziyareti sırasında söylediği “PKK silahları bırakırsa operasyonları durdururuz” sözünün yeni bir açıklama olmadığını ve Başbakan Erdoğan’ın niyetini açıkça ortaya koyması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Erdoğan’ın bu cümlesini tahlil edersek şu çıkıyor; PKK tümden silahları bıraksın ondan sonra biz askeri operasyonları durdururuz. Kendi içerisinde mantıklı bir yaklaşım değil bu. Zaten silahlarını bırakmış bir örgüte karşı operasyon yapma gibi bir durum olmaz ki. Yani Başbakanın silahlarını bıraktıktan sonra PKK’ye operasyon yapma ihtimali mi var? Dolayısıyla bu kendi içinde tutarlı bir söylem değil. Ama Başbakan şunu demek istiyorsa PKK ateşkes ilan etsin biz de askeri operasyonları durdururuz demek istiyorsa bunu daha net ve açık söylemelidir bizce” dedi. “PKK silahları bıraksın askeri operasyonları durduracağız” demenin mantığı olmadığının altını çizen Demirtaş, silah bırakmanın doğal sonucunun operasyonların durması olduğunu söyledi. Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın yaptığı bu açıklamanın ciddiye alınır bir açıklama olmadığına işaret ederek “Erdoğan yeni bir şeyler yapıyormuş gibi yapmaya çalışıyor. Bu cümle Başbakanın sonuna kadar askeri operasyonlarda ısrar edeceğini gösteriyor” dedi

ÖNCEKİ HABER

Selma Gürkan: Demokratik ortam sağlanmalı

SONRAKİ HABER

BDP'den Barzani haberlerine tekzip

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...