15 Mart 2016 07:42

Basın Konseyi, yayın yasağına itiraz etti

Paylaş

Ankara 1. Sulh Hakimliği’nce, "görsel ve internet medyası ile sosyal medyaya" getirilen yayın yasağı kararına Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, bir dilekçe ile itiraz etti. Türenç itirazında, "kararın halkın bilgi edinme ve öğrenme hakkını ortadan kaldırdığını" belirterek, "yasaya ve hukuka aykırı olduğuna" yer verdi.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç Vekili Av.Turgut Kazan ile Av. Oktay Huduti'nin hazırladığı, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan itiraz dilekçesinde, kısaca şu görüşler yer aldı:

*Kararın, açık bir yasal dayanağı bulunmamaktadır.

* Yayın yasağı kararı güdülen amaçla, orantısızdır.

* Karar, yasağın amacına hizmet etmemektedir.

* Demokratik toplumlarda bu tür yasaklar gerekli görülmediği gibi ifade özgürlüğünü de engellemektedir.

Ayrıntılı hazırlanan itiraz dilekçesinde, özetle şöyle deniliyor:


" İtiraz konusu karar, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun Basın Özgürlüğü başlıklı 3. Maddesine dayandırılmaktadır. Mahkeme’nin dayandığı Basın Kanunu’nun 3. Maddesi esas olarak Basın Özgürlüğü’nü düzenlemeyi amaçlamaktadır ve uygulanabilecek herhangi bir tedbiri göstermemektedir.

Oysaki Basın Yasası’nın 1 / 2 maddesi Basın Kanunu'nun "basılmış eserlerin basımını ve yayımını" kapsamaktadır. Bu sebeple anılan kanunun herhangi bir maddesine dayanılarak, "görsel ve internet medyası ile sosyal medyada" yapılan yayınlara ilişkin bir kısıtlama getirilmesi mümkün değildir.  Karar bu yönüyle de hukuka aykırıdır." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

10 kentte ev baskınları: 77 gözaltı, 16 tutuklama

SONRAKİ HABER

Erdoğan işareti verdi, barış isteyen akademisyenler tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...