14 Mart 2016 20:47

Berkin Elvan Satranç Turnuvası sona erdi

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Gezi parkı eylemleri sırasında, İstanbul’da iki yıl önce polisin sıktığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi üzerine aylarca komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan adına Adana’da satranç turnuvası düzenlendi.

Berkin Elvan’ın ölüm yıl dönümüne denk getirilen turnuva, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şubesi ve Seyhan Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirildi.   Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde 12-13 Mart tarihleri arasında gerçekleşen turnuva üç ayrı yaş grubunda düzenlendi. Turnuvaya 6-17 yaş arası 150 sporcu katıldı. İki gün süren turnuva sonrasında Berkin Elvan’ın Babası Sami Evren’in katılımı ile madalya töreni yapıldı.

Ödül törenine Berkin Elvan’ın Babası Sami Evren, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kültür Müdürü Güven Boğa, CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, PSAKD yöneticileri ve turnuva katılımcısı sporcuların aileleri katıldı.

GELENEKSEL HALE GELECEK

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şube Başkanı Şükrü Şahin, Berkin Elvan’ın ölüm yıl dönümünde satranç turnuvası yaparak onu anmak istediklerini söyledi. Berkin Elvan Satranç Turnuvası’nı gelecek yıl doğum gününde yapacaklarını ve gelenekselleştireceklerini söyleyen Şahin, turnuvayı PSAKD olarak Seyhan Belediyesinin katkılarıyla yaptıklarını belirtti. Şahin ayrıca, Berkin Elvan Satranç Turnuvası’nı gelecek yıl şiir, öykü, hikaye gibi edebi dallarda da yarışmaları özendirerek daha da zenginleştirmeyi düşündüklerini belirtti.

Berkin Elvan Satranç Turnuvası’na 150 yarışmacının katıldığını ve çok farklı kesimlerden ailelerin geldiğini söyleyen Şahin, “Herhangi bir ödül de yok. Sadece katılım, belgesi, madalya ve ilk üçe kupa var. Ancak hem Berkin Elvan’dan hem de satrançtan dolayı bir ilgi oldu. Temel sloganımız “Berkin uyanamadı” oldu. Biz Berkin’e sahip çıkarken başka Berkinler, Ali İsmail Korkmazlar, Abdocanlar, Ethemler ölmesin istiyoruz. Gençlerimizin katilleri bulunsun diyoruz. Berkin, umudun, güzelliğin, yaşamın barışın sembolü olsun istiyoruz” dedi.

Tören sırasında, “Berkin Elvan Ölümsüzdür” ve “Berkin Elvan on beşinde bir fidan” sloganları atıldı.

Daha sonra yarışmada üç grupta dereceye girenlere Sami Evren, Zeydan Karalar, Milletvekili Elif Doğan Türkmen ve Şükrü Şahin tarafından kupa verildi. Diğer yarışmacılara ise madalya takıldı. Berkin Elvan Satranç Turnuvası ödül töreninin ardından Erdal Güney bir dinleti verdi. 

BABA ELVAN: BERKİN SİZİN DE ÇOCUĞUNUZ

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Berkin Elvan’ın babası Sami Evren’e plaket verdi.
Sami Evren turnuvada yaptığı konuşmada “Beni çok duygulandırdınız. Turnuvayı düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum. Benim çocuğumun sizin çocuğunuz olduğu çok belli. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Berkin öldüğünden bu yana şunu çok açık gördük. Ben ve annesi, Berkin’in genetik olarak annesi ve babasıyız. Sizler Berkin’in annesi babası, abisi, ablasısınız. Onu unutturmayacağınızı gösteriyorsunuz, onu yaşatıyorsunuz. Acımızı biraz da olsa hafifletiyorsunuz. Berkini unutturursak çocuklarımızın yüreği sızlar. Berkin Elvan davasının da takipçisi olmanızı bekliyorum. Sağ olun var olun” dedi.

TURNUVA VESİLESİYLE BERKİN’İ ANLATTIK

Berkin Elvan Satranç Turnuvası’nda gönüllü hakemlik yapan Eğitimci İbrahim Bengül, görev yaptığı okulda öğrencilerine satranç öğretiyor. Berkin Elvan’ı yaşatmak adına satranç turnuvasının düzenlediğini vurgulayan Bengül, “okullarda, işyerlerinde satranç turnuvası vesilesiyle öğrencilerimizin velileri ile Berkin Elvan’ın nasıl öldüğü, niye öldüğü konuşuldu”
İbrahim Bengül, ilk turnuva olduğu için acemiliklerin yaşandığı daha sonraki yıllarda daha çok katılımlı ve daha iyi turnuvanın olacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta abluka mehter marşıyla başladı

SONRAKİ HABER

ABD'ye göre Şişani öldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...