15 Mart 2016 00:37

‘Evrensel sanatsal değerlere sahip kişisellik önemli benim için’

Paylaş

Şehrivan TORAK
İstanbul

Bugüne kadar otuzdan fazla kişisel sergisi açılan Ressam Cansen Ercan’ın bu yılki kişisel sergisi, ‘Evin Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerini karşılamaya devam ediyor. 8 Mart’ta açılışını yapan sergi, 29 Mart’a kadar devam edecek.

Daha önceki kişisel sergileriyle birçok ödüle ev sahipliği yapmış olan sanatçının bu yılki sergisinde, çizdiği resimlerin peyzajlardan ve portrelerden oluştuğu görülüyor. Cansen Ercan ise açtığı kişisel sergisi için şunları söylüyor: Resimlerimde, resimsel kaygıların, plastik değerlerin, resmin kendi iç kriterlerinin dışında edebiyata, şiire temel oluşturabilecek unsurlara yer vermem. Sanat tarihinin nirengi noktalarını referans alarak, onlara eklemlenmeye çalışmak ve evrensel sanatsal değerlere sahip kişisellik önemli benim için. Tercihim, izleyicinin resmimle, resmin kendi elemanları ve plastik değerleri üzerinden ilişki kurmasından yanadır.

GRİ’NİN ARDINDAKİ GİZEM

Ercan, resimlerinde kendi etrafında olan doğal çevreyi, kendi gözlemleriyle yeniden düzenleyerek kendine ait malzemeler haline getiriyor. Sanatçının resimlerinde, gri tonların hakimiyeti ele aldığı, çarpıcı şekilde kendini ortaya çıkaran lekeler göze çarpıyor.

Ercan’ın peyzajlarında konu, renk ve biçimin önüne geçmiyor. Ercan’ın, resimlerinde kullandığı tonlar, bütün resimlerinde karşımıza çıkıyor. Sanatçının peyzajlarını seyrettiğimizde, resimlerinde gördüğümüz ayın şavkı gibi figürlerden de yola çıkacak olursak, sürekli olarak bir gece tasvirini ve geceyi hissettirişini yakalıyoruz. Yaşadığı yer olan Kuzguncuk’u kendi iç dünyasındaki anlamıyla tuval üzerine aktaran sanatçı, peyzajlarında öne çıkan gölgelerden ve etrafta kimsenin olmayışından, deniz manzarasından, kendi etrafında dönerek daireler çizen köpekten yola çıkacak olursak, bir arayışın peşinde olduğunu, bir kaçışı, dinginliği, gizemi yansıtıyor bizlere. Ercan’ın portrelerinde ise farklı farklı kadınları görüyoruz. Portrelerdeki kadınların, iç dünyasını bakışlarına taşıdıkları karşıya bakan yorgun gözleri, birbirinden farklı, bir o kadar da birbirine benzeyen farklı şekillerdeki saçları, resimlerin anlamlarını yakalamamıza yardımcı oluyor.

ÖNCEKİ HABER

Gonca Vuslateri şiirleri: Manik Serçe

SONRAKİ HABER

Karaman'daki tecavüz skandalına yayın yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa