14 Mart 2016 12:06

İşçi kadınlar 8 Mart etkinliğinde buluştu: Sömürüye karşı birlikte mücadele

Paylaş

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Esenyurt’ta bulunan genel merkez binasında, birçok fabrikadan kadın işçilerin katılımıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenledi. 

Etkinlikte önce Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihçesini anlatan ve kadın mücadelesinin geçtiği aşamaları gösteren bir sinevizyon gösterildi. Daha sonra söz alan Avukat Gamze Gökoğlu, kadın işçileri yasal hakları konusunda bilgilendirdi. Gökoğlu, “150 ve üzerinde kadın işçinin çalıştığı işyerlerinde işverenin kreş kurması zorunludur, fakat kadınlarımız bu hakkını bilmiyor veya bilse de işsiz kalma korkusu ile ses çıkaramıyor. Bütün bu sorunları aşmanın yolu fabrikalarda birlik olup sendikalarda örgütlenerek mücadele etmekten geçiyor” dedi.

Gıda-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Erdal da konuşmasında, 250 gün kararlılıkla sürdürülen Divan direnişine değindi. Erdal, “Direnişimiz bana çok şey kattı. Fabrikada patron tarafından nasıl sömürüldüğümü daha iyi anladım ve mücadele edilmeden de kazanılamayacağını gördüm. Son süreçte sendikamızın yöneticiliğine seçildim ve bir kadın yönetici olarak sınıf mücadelesindeki yerimi aldım. Buradan tüm kadın işçileri birlik olmaya, fabrikadaki ve aile içindeki sömürüye karşı omuz omuza mücadeleye davet ediyorum” diye konuştu.

Gıda-İş’te örgütlü olan bir kadın işçi de şunları söyledi: “Aslında yasalarda haklarımız var fakat en ufak hakkımız dahi fabrikalarda uygulanmıyor. Ben bütün bu sorunların karşısında haklarımın neler olduğunu ve patronlara karşı nasıl mücadele edileceğini sendikamızda öğrendim. Kadın işçi kardeşlerim fabrikalarda erkek işçilerle birlikte omuz omuza verip bizim üzerimizden zenginleşen patronlara karşı mücadele etmelidir.” (İstanbul/EVRENSEL)


BORNOVA’DA KADINLAR BİR ARAYA GELDİ

Bornova’da Ekmek ve Gül okuru kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Atatürk Mahallesi Kültür Merkezinde etkinlik yaptı. Sinevizyon gösterimi ile başlayan etkinlikte konuşma yapan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Yöneticisi Ayşegül Kocaaslan, 1857 yılında bu yana kadınların mücadelesinin her dönem önünün kesildiğini belirterek, “Hâlâ çok ciddi emek gasplarıyla karşı karşıyayız. Her gün bize müjde olarak önümüze yeni yasalar getiriyorlar. Özellikle emek alanında yeni kötü ve ağır çalışma koşullar dayatılıyor” dedi. Ülke gündemindeki savaş politikalarına da değinen Kocaaslan, savaştan en çok kadınların etkilendiğini ve kadınların her alanda savaşa karşı inatla barış demeye devam edeceğini ifade etti. Etkinlik, Emek Kadın Korosu’nun şarkılarıyla ve bir drama oyunuyla devam etti. (İzmir/EVRENSEL)


‘SORUNLAR BİRLEŞEREK ÇÖZÜLEBİLİR’

Ekmek ve Gül Kadın Grubu, Çorlu’da Memduh Şevket Esandal Sahnesi’nde 8 Mart etkinliği düenledi. İşçi ve ev kadınlarının kendi ürettikleri müzik, drama ve şiirlerin okunduğu etkinlikte kadınların eşitlik talebi, işçi kadınların yaşadığı sorunlar ve barış talebi öne çıktı.
Etkinlikte konuşan Emek Partisi GYK Üyesi Şengül Karadağ, “Devletin, kadın ile erkek arasında eşitliğin sağlanmasına değil, daha çok kadını sosyal yaşamdan koparmaya yarayacak politikalar ürettiğini ifade etti. Karadağ, “Kadınlara kısa zamanlı çalışmayı, kiralık işçiliği  reva görenlerin kadınlara eşitlik getirmeyecek, kadınların sömürülmesini ortadan kaldıramayacaktır. Ancak biz birleşirsek, mücadele edersek sorunlarımızı çözebiliriz” dedi. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hastane karargah oldu mahalleler bombalandı

SONRAKİ HABER

Tescilli bina krizi: Koruma kurulu ile belediyeyi mahkemeye verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa