14 Mart 2016 00:58

Cerattepe’de keşif günü

Paylaş

Artvin halkının tüm itirazlarına rağmen, Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’ndeki madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporuna ilişkin yürütmenin durdurulması ve iptali için 751 kişi ile 61 avukatın açtığı Türkiye’nin en büyük çevre davasında bugün keşif yapılacak. 

2013 yılında Özaltın A.Ş’nin Cengiz Holding’e ait Etibakır A.Ş.’ye verdiği maden sahası için Çevre ve Şihircilik Bakanlığı bölgedeki bakır madeni için ÇED olumlu raporuna da onay vermişti. Gelişme sonrasında Artvinliler 2013 yılında bir kez daha hukuk mücadelesi başlatmış, Yeşil Artvin Derneği’nin Rize İdare Mahkemesi’ne açtığı davada mahkeme 24 Aralık 2014 tarihinde ‘ÇED Olumlu’ kararını iptal etmişti.
Ardından firma yeni bir ÇED başvurusunda bulunarak 2 Haziran 2015’te yeniden ÇED Olumlu kararı aldı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 751 kişi ile 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’ne ÇED Olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı.
Eti Bakır A.Ş, ÇED raporu ile ilgili verilmiş bir yargı kararı olmaması nedeniyle Artvin Valiliği’ne başvurarak 16 Şubat tarihinde iş makinelerini Cerattepe bölgesine çıkarmak istedi. Artvin halkı araçları ile yola kurdukları barikatlarla iş makinelerinin bölgeye çıkmasına izin vermedi. 2 gün boyunca polis ve jandarmanın biber gazı, cop ve plastik mermi ile yaptığı müdahalelerin ardından iş makineleri Cerattepe Bölgesi’ne çıkarıldı. 

Rize İdare Mahkemesi, davadan 8 ay sonra 14 Mart tarihinde bilirkişi keşfi yapılması için gün verdi. Cerattepe’de keşif sahasına bilirkişi heyeti dışında sınırlı sayıda kişi alınacak. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile Yönetim Kurulu üyesi ve Avukat Bedrettin Kalın’ın öncülüğünde oluşturulacak heyet bilirkişi heyetine sunum yapacak. Jandarma ekiplerinin bilirkişi keşfinin yapılacağı sahaya çıkan yolları ulaşıma kapatacağı, basın mensuplarının da alana girişine izin verilmeyeceği ifade edildi. 

Yeşil Artvin Derneği ‘Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’ sloganı ile ‘Madene karşı Artvin halkının kararlılığını göstermek, haklı davamıza sahip çıkmak, mahkeme heyetini bize yakışır şekilde karşılamak için Kafkasör’de buluşuyoruz’ çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hizbullah kararı İran’a mesaj

SONRAKİ HABER

Çözüm, barış, demokrasi isteyenlerin Newroz’u olsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...