14 Mart 2016 00:51

Klaros’ta doğa katliamı

Paylaş

Özer AKDEMİR

İzmir Menderes’e bağlı Özdere Beldesi Ahmetler Köyü yakınlarındaki Klaros koyunda  tam bir doğa katliamı yaşanıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait olan koy 29 yıllığına özel bir şirkete kiralanınca katliama da davetiye çıkarıldı. Koyu kiralayan şirket, Klaros’un doğal bitki örtüsünü tıraşlıyor, birçok yerini de  iş makineleri ile kazıyıp beton döküyor. Koyun girişini kapatan demir kapıdaki bekçi çalışmaların üç aydır devam ettiğini söylerken, kendisini koyu kiralayan özel şirketin müdürü olarak tanıtan kişi ise yapılanların doğaya zarar vermediğini savundu.

Koyun SİT alanı içerisinde kaldığını belirten Ahmetler Köyü muhtarı ise, yaşananları “tam bir vahşet” olarak niteliyor. Antik Anadolu’da kehanet (bilicilik) merkezlerinden birisi olan Klaros, ne yazık ki günün birinde AKP diye bir karanlık çağın gelip doğayı ve tarihi talan edeceğini bilememiş!..

KOYUN ESKİ HALİNDEN ESER KALMAMIŞ

Koydaki çalışmaları yerinde görmek üzere giden EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyeleri, iş makineleri, kamyonlar ve işçilerin yoğun bir tempoda çalışmalara devam ettiğini, koyun doğal halinden eser kalmadığını gözlemlediler. Çivi dahi çakılmasının yasak olduğu söylenen Klaros Koyu’nun birçok yerinin kepçelerle kazıldığı, yeni yollar açıldığı, belli bölgelerde yeni yapılaşma ve dolgu çalışmalarının başladığı görülürken, ahşap bungalov tipi evlerin yapılacağı söylenen yerdeki yapıların ise beton zemin üzerine tuğlalarla örüldüğü dikkat çekti. Koyun bir yerine istiflenen ahşap malzemenin, bu yapıların üzerine monte edileceği söyleniyor. 

TADİLAT YAPIYORLARMIŞ!

EGEÇEP’lilerin koy girişinde durdurulduğu sırada, Orman Bölge Müdürlüğüne ait iki araç içindeki görevliler ve koyu kiralayan şirket patronunun aracının ardı ardına koya girmesi dikkat çekti. Koy girişindeki demir kapıda EGEÇEP’illere bilgi veren şirket görevlileri, koydaki çalışmaların tadilat olduğunu savunarak, çalışmalar bittikten sonra koyun yaz-kış kalınabilen bulgalov tipi odalardan oluşan tatil köyüne bürüneceğini ileri sürdüler. Görevliler koyun herhangi bir SİT statüsünün bulunmadığını da iddia ettiler. 

MUHTAR: KOY SİT ALANINDA

Klaros antik kenti ve koyunun da sınırları içerisinde bulunduğu Ahmetbeyli Köyü Muhtarı Mustafa Gürmen ise 1/5000’lik harita üzerinde koyun da içinde olduğu geniş bir bölgenin 1. ve 3. derece tarihi SİT alanı olduğunu söyledi. Koydaki çalışmalarla ilgili bilgi almak için gittiğimiz Ahmetbeyli muhtarı Gürmen, koyda olan biten hiçbir şeyle ilgili kendilerine bilgi verilmediğini belirterek, “Yapılan tam bir vahşet. Koyu talan ediyorlar, katlediyorlar” dedi. Benzer bir talan girişiminin aynı bölgedeki Kargacık Koyu’nda da yaşandığını ve bölgedeki köy muhtarlarının çabaları ile bunu önleyebildiklerini aktaran Gürmen, “Bizim köyün daha imarı yok, oysa koydaki bu yapılaşma için imar izni alındığı söyleniyor. Ben Klaros’taki tarlama artezyen kuyusu açmak için aylarca uğraştım. Oradaki işletmelere ruhsat vermiyorlardı. Duyduğuma göre Turizm Bakanlığa tarafından içkili eğlence ve konaklama ruhsatı verilmiş” diye konuştu. İşin arkasında AKP’li siyasetçilerin olduğu duyumunu aldıklarını belirten Gürmen, kimin isminin konuşulduğuna ilişkin ise bilgi vermek istemedi. 

ÖNCEKİ HABER

Ankara saldırısından sonra oğlunu arayan annenin hastane önündeki feryadı

SONRAKİ HABER

Kayseri’de ulaşıma yapılan yüzde 35 zam işçilerin tepkisini çekti: Bu zamlardan bıktık usandık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa