13 Mart 2016 14:10

Mülteci çocuklar tesadüfen büyüyor

Paylaş

Urfa'daki mülteci çocuklarla ilgili bir projede çalışan Veli Acu, mülteci çocukların geldikleri coğrafyadan gıdaya ulaşabilme imkanına kadar her şeyin tesadüfen olduğunu söyleyerek, “Sığınmacı çocuklar bu topraklarda tesadüfen büyüyor” dedi. 

Daha önce Özgürlüğünden Yoksun Çocuklarla Dayanışma Derneği, Romanlara dair Sıfır Ayrımcılık Projesi, cezaevindeki çocuklar başlıklı konularda çalışma yürüten ve şimdi Urfa'da mülteci çocuklar ile ilgili bir projede çalışan insan hakları savunucusu Veli Acu, mülteci çocukların, belirleyici olmadığı bir savaşa gözlerini açtığını söyledi. Çocukların tercih etmediği bu yaşamdan kaçarak geldikleri Türkiye ve Kürt kentlerinde de sorunlarla boğuştuğunu ifade eden Acu, "Hiç tanımadığı bilmediği bir kültürün, bir coğrafyanın bir yerinde yaşamından, alışkanlıklarından tamamen kopmuş, dramatize olmuş bir çocuk var" diyerek, mülteci çocukların durumuna dikkat çekti. 

'HAYATI ANLAMLANDIRAMIYORLAR'

Mülteci çocukların bu topraklarda tesadüfen büyüdüğünü söyleyen Acu, “Bunun dışında zaten bir oyun alanları yok. Sağlık imkanları kısıtlı, hatta bazen erişemiyorlar. Sadece dil bariyeri yaşamıyorlar. Bu da tesadüf aslında. Çocuk hayatı anlamlandıramamış bir algı ile yaşıyor" dedi. Farklı bir kültürde yaşama zorunluluklarının mülteci çocukları etkilediğini dile getiren Acu, "Bu çocukları entegre mi etmeliyiz? Yoksa kendi öz kültürlerinde bağımsız yaşamalarını mı sağlamalıyız? Bu hep tartıştığımız bir konu. Ülkede koşullar farklı olsaydı, sığınmacıların kendi kültürüne yakın kendi tahayyül ettiği bir hayatları mümkün olabilirdi. Türkiye çok hazırlıksız ve yetersizdi" şeklinde konuştu. 

'EĞİTİM LÜKS'

Mülteci ailelerin en temel ihtiyaçlarını bile gideremediğini ifade eden Acu, şöyle devam etti: "Buradaki aileler kimi zaman gıda ihtiyacını bile gideremiyorken, onlara çocuklarının eğitim durumunu sorduğumuzda 'Bizi ne bekliyor bilmiyoruz. Yiyecek bulamazken, bizi gelecekte neyin beklediğini bilmiyorken, bahsettiğiniz şeyler lüks' diyorlar” dedi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tarsus Barbaros Mahallesi’nde polis saldırıları esnafa iş yaptırmıyor

SONRAKİ HABER

10 Ekim Aileleri Derneği kurucu üyelerinden İlhan Yiğit: Adalet arayışımızda tek ses olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...