13 Mart 2016 13:05

Mecidiyeköy’de SOYAK Holding önünde Munzur eylemi

Paylaş

Yaşam savunucuları, Munzur Vadisi'nde yapımı planlanan hidroelektrik santrallerinin (HES) ihalesini üstlenen SOYAK Holding'in önüne "Munzuruma dokunma" yazılı pankartı bırakarak protesto etti. 

Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP), Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Munzur Koruma Kurulu'nun da aralarında olduğu çok sayıda yaşam savunucusu, Munzur Vadisi'nde hidroelektrik santral (HES) yapmak isteyen SOYAK Holding'i, Cevahir Alışveriş Merkezi'nden Büyükdere Caddesi'nde bulunan holding binasına kadar düzenlenen yürüyüş ile protesto etti. Eyleme, HDP'li ve CHP'liler de destek verirken yürüyüş boyunca sık sık, "Munzur özgür kalacak", "Dersimde baraj istemiyoruz", "Direne direne kazanacağız", "SOYAK Dersim'e gelme" sloganları atan grup adına yürüyüş sonrasında Munzur Koruma Kurulu adına yaşam savunucusu Hasan Şen konuştu. 

"Dersim ya size cehennem olacak ya bize" diyerek konuşmasına başlayan Şen, Dersim coğrafyasının Osmanlı'dan bu yana farklılaştırılmaya çalışıldığını, 1937-38 sürgünleri ve zulmünden sonra 1994 köy boşaltmaları ile devam eden bu sürecin, bugün barajlar projesiyle ve bölge yasakları ile başka bir boyutta devam ettiğini belirtti. Şen, HES'lerin Dersim doğasına vereceği zararları da şöyle sıraladı: 

*Munzur'un dünyaca ünlü kırmızı pullu alabalığı yapısı itibari ile baraj sularında yaşama imkanı olmadığı için nesli tükenecek. 

*HES'lerin Türkiye'nin ilk ve en büyük milli parkı sular altında kalacak. 

*Bölgeye özgür sarımsak türleri yok olacak.

*Bölgede arıcılık yok olacak. 

*Dersim ve Ovacık arasındaki ulaşım kesilecek ve halk tecrit olacak. 

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan grup, "Munzuruma dokunma" yazılı pankartı SOYAK Holding'in önüne bıraktıktan sonra sloganlarla eylem alanından ayrıldı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sur'da gözaltına alınan Azadiya Welat Muhabiri Ferit Dere serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Ankara’da Munzur eylemi: Dersim'de ikinci katliam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...