13 Mart 2016 12:07

İncir üreticileri ilk kez miting yaptı: Temiz enerji dediler inciri yok ettiler

Paylaş

Aydın'da jeotermal santrallerden salınan gazların incire zarar vermesi nedeniyle yaşanan üretimdeki düşüş incir üreticilerini harekete geçirdi. Dünyada incir üretiminin lider bölgesi Aydın'da 30 bin civarında üretici bulunuyor. Büyük ölçüde ihraç edilen incir ekonomi açısından da önemli bir girdi kalemi. Bölgedeki jeotermal santrallerden kaynaklı oluşan çevre kirliliği ve üreticilerin sorunlarıyla ilgili olarak Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) incir üreticileri ile yaptığı çalışmalar sonucu İncirliova'da miting düzenledi.

İncirliova meydanında gerçekleştirilen mitinge üreticilerin yanı sıra Germencik Çevre ve Doğa Derneği, KESK Aydın Şubeler Platformu, EGEÇEP bileşenlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve CHP Aydın Milletvekilleri de katıldı.

İlk kez gerçekleştirilen incir üreticileri mitinginde, “Yaşanacak bir Aydın için jeotermale hayır”, “Hayatımızı toprağımızı zehirleme”, “Temiz enerji dediler incirimizi zeytinimizi yok ettiler” yazılı dövizler taşındı.

KARBONDIOKSİT SOLUYORUZ

Mitingde konuşma yapan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, incir ve zeytinin Aydın coğrafyasının binlerce yıllık simgesi olduğunu, Menderes'in binlerce yıldır medeniyetlere beşiklik yaptığını belirterek, “2007'de çıkan jeotermal ve madencilik yasası ile her şey tehlikeye girdi. Birinci sınıf tarım arazilerine enerji santrallerini diktiler, topraklarımızın yüzde 15'ini zapt ettiler. Hidrojen, sülfür ve karbondioksit soluyoruz. Suyumuzu, toprağımız, havamızı yok etmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.

66 KUYU DAHA AÇILACAK

EGEÇEP Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Tabip Odası Başkanı Doktor Metin Aydın ise, Türkiye'deki jeotermallerin yüzde 80'inin Aydın'da bulunduğunu belirterek, “Birinci sınıf zeytinler, incirler kesilerek jeotermal kuyuları açılıyor. 66 kuyu daha açılacak. Topraklar mülkiyet değiştiriyor. Gelecekte Aydın ve Aydınlıların taşınması gündeme gelecek. Ağaçlar meyve vermemeye başladı. Aydın'da su kirliliği en önemli çevre sorunu. Kendi vatanımızda bizi topraksız bırakan jeotermal çılgınlığına son vereceğiz” dedi.

Konuşmalardan sonra müzik dinletisi ve madenlerle ilgili kısa tiyatro gösterimi gerçekleştirildi. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Genel-İş üyesi kadın işçiler: Evdeki işler dışında da söz söyleme hakkımız var

SONRAKİ HABER

Sebahat Özdemir, kocası tarafından öldürülmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...