11 Mart 2016 17:39

BM: Suriye’de federasyon olabilir

Paylaş

Suriye’de ABD ve Rusya öncülüğünde başlatılan iki haftalık ateşkesin sonlarına gelirken, BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, “Suriye’de federal devlet seçeneği müzakerelerde ele alınabilir” dedi. Suriye’deki seçimlere ilişkin tarihte veren Mistura, Cenevre görüşmelerinin, sonraki turlarına PYD’nin de davet edilebileceğini belirtti.

Mistura, Suriye’de yaşanan gelişmeleri el Cezire’ye ve Sputnik’e değerlendirdi. Mistura, Suriye’de çözüm şanslarının hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu belirterek, “Cenevre bildirgesi Suriye müzakerelerinde kutsal kitap olacak” dedi.  Mistura, “Suriyelilerin ülkenin bölünmesine karşı olduğunu ancak federal devlet seçeneğinin müzakerelerde ele alınabileceğini” söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, siyasi çözüm yolunda adım atılamaması halinde B planının ülkenin bölünmesi olabileceğini söylemişti. Cenevre 3 görüşmelerinden sonra ABD, Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden de benzer açıklamalar yapılmıştı. 

Mistura, PYD’nin Cenevre görüşmelerinin sonraki turlarına davet edilebileceğini ancak 14 Mart’ta başlayacak görüşmeler için Kürtlere davetiye gönderilmediğini anlattı: “Son görüşme yarıda kalıp ertelenmişti ancak iptal edilmemişti. Sanki katılımcılar yemeğe gitmiş ya da tatile çıkmış gibi ertelenmişti. O zamandan beri de hiçbir şey değişmedi. Bu nedenle yeni davetiyeler göndermiyoruz.”

El Cezire’nin edindiği bilgiye göre, tarafların temsilcilerinin 14 Mart’ta Cenevre’deki görüşmelere katılması bekleniyor.  Haberde “Rusya ve ABD delegeleri ilk kez müzakerelere kafalarında net bir çözüm planıyla gelecek ve bu planı Suriyeli taraflara dayatmaya çalışacak” yorumu da yapıldı. 

SEÇİMLER 18 AY İÇİNDE GERÇEKLEŞECEK’

 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Sputnik’e verdiği röportajda, 14 Mart’ta Cenevre’de başlaması planlanan Suriye görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. SPUTNİK’e konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, Suriye’deki devlet başkanlığı seçimlerinin Cenevre görüşmelerinin ikinci turunun başlayacağı 14 Mart’ı izleyen 18 ay içinde yapılacağını söyledi. Cenevre görüşmelerinin ikinci turunda ilk olarak Suriye hükümeti heyetiyle bir araya geleceğini belirten de Mistura, “İlk görüşme geleneksel olarak hükümet heyetiyle yapılıyor. Mantıklı olan da bu. 

Zira BM uluslararası bir kurum, Suriye hükümeti de bu kurumun üyesi” ifadelerini kullandı. De Mistura’nın verdiği bilgiye göre, heyetler görüşmeler için bugünden itibaren Cenevre’ye gitmeye başlayacak.

‘SEÇİMLER BM GÖZETİMİNDE’ 

Suriye’de yapılması planlanan seçimlere de değinen Mistura, “Gündemimizde üç mesele var. Bunlardan birincisi (Suriye’de) tamamen yeni bir hükümet oluşturulması. İkincisi yeni anayasa, üçüncüsü ise yeni seçimler. Bu seçimlerin (Cenevre) görüşmelerinin başlayacağı tarih olan 14 Mart’ı izleyen 18 ay içinde yapılması gerekiyor” dedi ve ekledi: “Hem devlet başkanlığı hem de parlamento seçimleri BM’nin gözetiminde yapılacak.” (DIŞ HABERLER)


‘PYD GÖRÜŞMELERE DAHİL EDİLMELİ’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 14 Mart’ta Cenevre’de başlaması planlanan Suriye görüşmelerine Suriyeli Kürtlerin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Lavrov, görüşmelerde arabuluculuk yapan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Mistura’nın Kürtleri de görüşmelere dahil etmesi gerektiğini fade etti. Lavrov düzenlediği basın toplantısında, “Kürtlerin dahil olmadığı bir barış görüşmesi düzenlemek uluslararası toplum açısından zayıflık göstergesi olur” diye konuştu. Şubat ayında Cenevre’de düzenlenen ancak ardından askıya alınan barış görüşmeleri PYD’nin toplantılara katılıp katyılmayacağı konusu uzun süre tartışılmış, sonucunda da PYD toplantılara çağırılmamıştı.

 

 


 

ÖNCEKİ HABER

Devlet, Cizrelilere yardım dağıtılmasını engelliyor

SONRAKİ HABER

Uluslararası Af Örgütü: Güney Sudan’da askerler 60 kişiyi boğdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...