11 Mart 2016 15:15

Macar yönetmenler: Macaristan’da deneysel sinemaya sıcak bakılmıyor

Paylaş

Şehrivan TORAK
İstanbul

Macar sinemasının önemli yönetmenleri Gabor Hörcher ve David Geczy Akbank Sanat 12. Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenen söyleşiye katıldı. 

Macar sinemasını, Hörcher ve Geczy sinemasını merak edenler söyleşiye sorularıyla yön verdi. Ricsi ve The Winner filmleriyle festivale katılan ödüllü yönetmenler söyleşide, sinema meraklılarıyla film deneyimlerini, Macar sineması hakkındaki görüşlerini paylaştı. Genç yönetmenlerin konuk olduğu söyleşinin küratörlüğünü Müge Büyüktalaş üstlendi. Büyüktalaş’ın sorularıyla, her iki yönetmenin de ana akım eğitimler yapan film okullarına gitmedikleri öğrenildi. Kendi kendilerine film yapmaya çalıştıklarını anlatan yönetmenler, çektikleri kısalarla birçok ödüle ev sahipliği yaptığını söyledi. 
Müzik videoları, reklamlar, kısa filmler çeken Macar Yönetmen Geczy, 16 yaşından beri kısa film çektiğini ve en son 4. kısa filmini çekmiş olduğunu anlattı. The Winner (Kazanan) filminin hikayesinin büyük bir kısmının gerçek olduğunu belirten yönetmen, en çok gangster ve korku filmleri sevdiğini söyledi. Geczy, Türkiyeli yönetmenler arasından ise Ferzan Özpetek’i beğendiğini belirtti. 

‘HEDEFİM, DENENMEMİŞ BİR ŞEY YAPMAK’

Henüz 26-27 yaşlarında bir arkadaşıyla film şirketi kurarak bağımsız filmler çekmeye başladığını anlatan Hörcher, Macaristan’daki film endüstrisinin yeniden yapılandırıldığını söyledi. Hörcher, yönetmenlik serüvenini ve sinemaya dair hedeflerini şu sözlerle anlattı: Belgesel ile kurmacayı karıştırarak yeni bir tür oluşturmaya çalışıyorum. Yeni filmlerimde romanlar üzerinden gideceğim. Hedefim, denenmemiş, bambaşka bir şeyi yapmak. 

Macaristan’ın soykırım filmlerinde başarılı olduğunu vurgulayan Hörcher, Macaristan’daki sinema kurallarına dair de şunları kaydetti: Her ülkede olduğu gibi Macaristan’da da kurallar var. Daha çok gündelik olan konular etrafında filmler çekiliyor. Yapımcılar tarafından deneysele sıcak bakılmıyor. Ve bu, genç yönetmenler için, sanat filmleri yapmak isteyenler için sıkıntılı bir durum. 

ÖNCEKİ HABER

7. Altın Kestane Ödülleri açıklandı: Yılın en fena filmi K.O.Z.

SONRAKİ HABER

Cerattepe için gözler 14 mart’ta yapılacak keşifte: Şimdi Artvin’in sesine ses katma zamanıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...