11 Mart 2016 10:23

Radyologlardan çocuklar için tomografi uyarısı

Paylaş

Türk Radyoloji Derneği, Evrensel’in ortaya çıkardığı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesindeki çocuklara yüksek dozda radyasyon verilerek tomografi çekilmesi olayı ile ilgili açıklama yaptı.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya imzalı açıklamada özellikle çocuk hastalarda olmak üzere, öncelikle ultrasonografi ve MR gibi iyonlaştırıcı radyasyon içermeyen tetkikleri kullanmanın daha avantajlı olduğu belirtildi. Yaklaşık 120 yıldır vücudun görüntülenmesinde önemli avantajlar sağlayan ve tıbbi amaçlı olarak kullanılan X ışınlarının iyonlaştırıcı radyasyonlar grubunda olduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, şöyle devam etti: “Aynı zamanda hücre bölünmesi döneminde genetik hasarı ortaya çıkarabilmekte, bu da kanser ve başlıca genetik temelli birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Bu durum, özellikle hücre bölünme ve farklılaşmalarının yoğun olduğu bebeklik, çocukluk gibi büyüme döneminde daha yüksek risklere neden olmakta, orta ve ileri yaşlarda radyasyonun bu tür yan etkileri azalmaktadır.” X ışınlarını kullanan görüntüleme yöntemleri başlıca röntgen, bilgisayarlı tomografi, mamografi ve anjiografi cihazları olduğunu aktaran Kaya, bunlar içinde iyonlaştırıcı radyasyon dozunun, bilgisayarlı tomografi ve anjiografi cihazlarında nispeten daha yüksek olduğunu belirtti.

BEBEKLER KANSERİN KUCAĞINA İTİLMİŞ

Prof. Dr. Kaya, “Bu nedenle özellikle çocuk hastalarımızda olmak üzere öncelikle ultrasonografi ve MR gibi iyonlaştırıcı radyasyon içermeyen tetkikleri kullanmak daha avantajlıdır. Tomografi, avantaj sağladığı durumlarda doktorun ve radyoloji uzmanının onayıyla kullanılmalıdır” uyarısında bulundu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Milletvekili Yiğitalp: Sur’da hâlâ siviller var ve irtibatımız kesilmiş durumda

SONRAKİ HABER

Haber Nöbeti, deneyimli gazetecilerin katılımıyla sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...