10 Mart 2016 00:55

Kamu emekçilerinin ardından işçiler de hedefte: İşçilere zapturapt genelgesi

Paylaş

Başbakanlık, kamu emekçilerinin ardından, kamuda çalışan işçilerin de iş güvencesini hedefe koydu. “Terörle mücadele” iddiasıyla yayınlanan genelgede, hükümetin onaylamadığı sendikalar dahil yasal kurumların ve siyasi partilerin çalışmalarına katılan, ekonomik ve sosyal hakları için mücadele yürüten işçiler hakkında idari işlem yapılmasının önü açıldı. İstanbul’da bulunan Maltepe Belediyesi yönetimi ise işçilerinden genelgeyi kabul ettiklerine dair imza istedi.

Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından belediyelere gönderilen genelgede, “Kamu çalışanları, kanunların suç saydığı eylemleri işlemek amacıyla kurulan örgüt veya yapılarla hiçbir şekilde ilişki içine giremez. Bu yönde faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamaz ya da bunlara yardım ve yataklık edemezler” ifadeleri yer aldı.

AMİRLERE ‘TAKİP EDİN’ TALİMATI

Amirlere de talimat verilen genelgede, şu ifadeler kullanıldı: “Amirler ise maiyetlerinde çalışanların görevlerini Anayasa ve kanunlara uygun olarak yerine getirip getirmediğini takip ve kontrol etmekle yükümlüdürler.” 

Genelgede, “Terör örgütleri veya legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla ilişki kuran veya eylem içerisinde olan, bu örgüt yapıların talimatıyla hareket eden, bu örgüt ve yapılara yardım eden, bu örgüt ve yapılarla mücadeleyi engelleyen, bu örgüt ve yapıların propagandasını yapanlar” hakkında idari işlem yapılacağı belirtildi.

Bu genelge Maltepe Belediyesinde amirler tarafından taşeron çalışanlar da dahil olmak üzere tüm işçilere iletildi ve genelge karşılığında kabul ettiklerine dair imza atmaları istendi.

‘HAK TALEBİMİZİ DE ENGELLEYECEKLER’

İşçilerin büyük bir kısmının imza verdiğini belirten Maltepe Belediyesi işçileri, “Çavuşlar (amirler) ‘Bu mecburi bir şey, imza atmanız lazım’ dediler. İşçilerin neredeyse yüzde 80’i imzaladı” dedi. İşçiler şunları söyledi: “Öncelikle işçilerin fişlendiğini düşünüyoruz. İkincisi işçilerin hak arama mücadelesini de engelleyecekler. Mesela yarın maaşımızı vermediler. Biz de bunun üzerine eylem yaparsak genelgeyi önümüze koyacaklar ve ‘Yasal değil’ diyecekler.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rıza Türmen dokunulmazlık fezlekelerini değerlendirdi: Fezlekeler birlikte yaşamı zedeler

SONRAKİ HABER

Polisten Kırşehir Cemaş Döküm işçilerine: 'Meydan da yürüyüş de yasak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...