11 Mart 2016 00:54

Rıza Türmen dokunulmazlık fezlekelerini değerlendirdi: Fezlekeler birlikte yaşamı zedeler

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıçlarından ve CHP Eski Milletvekilli Rıza Türmen, HDP Eş genel başkanlarıyla birlikte 5 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekelerin Meclise gönderilmesini yanlış bir karar olarak değerlendirdi. Kürtlere siyaset alanının açılması gerektiğine vurgu yapan Türmen, dokunulmazlıkların kaldırılmasının birlikte yaşama zeminini sekteye uğratacağını belirtti. Savaş ortamına da işaret eden Türmen, tekrar çözüm sürecinin başlatılması gerektiğine dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı sonrasında HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, DTK Eş Başkanı Selma Irmak ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreya Önder hakkında hazırlanan dokunulmazlık fezlekeleri Meclis Başkanlığına gönderildi. 

Fezlekelerin Meclise gönderilmesini gazetemize Rıza Türmen değerlendirdi.

SİYASETİN YOLU KAPATILIYOR 

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını yanlışlık olarak değerlendiren Türken, bu yanlışlığın iki boyutuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Kürt siyasi hareketini siyaset dışında bırakmış olursunuz. Aksine bunun tam tersi olması gerekir. Kürtlere siyaset alanı daraltmak değil, tam tersine siyaset alanı açmak lazım. Siyaset yolunu kapatırsanız, o zaman siyaseti kapısını şiddet bırakıyorsunuz. İkincisi yüzlerce dokunulmazlık varken, aralarında sadece HDP’lileri alırsanız, bunu açıklamak mümkün değil. Dosyalar hangi hukuki kriteri ifade ediyor? İktidarın keyfi kriterleriyle adalet sonuçsuz olur. Kamu vicdanını yaralar. Neresinden tutarsanız tutun yanlış olur. Düşünce ve ifade özgürlüğünü kapsar. AİHM’ye giderse ifade ve düşüncenin ihlali der. Aynı zamanda seçme ve seçilme hakkının ihlali anlamına gelir. AİHM’nin buna yönelik kararları var. Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak kararları var.”

DEP’li milletvekilerinin dokunulmazlıkları döneminde şu anki şiddet sarmalı kadar bir şiddetin olmadığını anlatan Türmen, “Ona rağmen ters tepki verdi” dedi .

Dokunulmazlıkların kaldırılması durumunda birlikte yaşama çabalarına sekte vuracağına dikkat çeken Türmen, “Şimdi inanılmaz bir savaş sürüyor. Savaşı bitirmek için çözüm sürecini başlatmak gerekir Tam tersine uzlaşıya ihtiyacımız var. Barışa ihtiyacımız var. Dokunulmazlıkların kaldırılması Türkler ve Kürtlerin birlikte yaşamasının zeminini büsbütün ortadan kaldırır” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

Antalya Büyükşehir Belediyesinde büyük vurgun: Ulaşım kartındaki bakiyeler iç edildi

SONRAKİ HABER

Kamu emekçilerinin ardından işçiler de hedefte: İşçilere zapturapt genelgesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...