21 Nisan 2012 08:20

AKP’nin aile bakanı tacize ve sürgüne sessiz kaldı

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in Çanakkale’de çalıştığı kurumda amirinin tacizine maruz kalmasının ardından şikayetçi olması sebebiyle başka yere sürgün edilen kadın çalışan hakkındaki sorularını, “Hukuki yetkim yo

AKP’nin aile bakanı tacize ve sürgüne sessiz kaldı
Paylaş

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in Çanakkale’de çalıştığı kurumda amirinin tacizine maruz kalmasının ardından şikayetçi olması sebebiyle başka yere sürgün edilen kadın çalışan hakkındaki sorularını, “Hukuki yetkim yok” diye yanıtladı.

YANITSIZ KALAN SORULAR

Tüzel, Şahin’e Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda görev yapan ve tacize uğradığı amirinden şikayetçi olan N.K’nin görev yerinin neden değiştirildiğini sormuştu. Tüzel’in, Kültür ve Turizm Bakanlığına verdiği soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanlığından “davanın selameti” açısından gerekli olduğu yanıtı verilmişti. Aynı konuyu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e de soran Tüzel, kadın emekçinin mağduriyetinin giderilmesi için bir girişimde bulunup bulunmadığını, taciz uygulayan Müdür Tevhit Kekeç’in değil, tacize uğrayan kadın çalışanın sürgün edilmesinin daha fazla mağduriyete yol açıp açmadığı ile bunun taciz uygulayan erkek amirleri daha teşvik edici olup olmadığı sorularına yanıt istemişti. Tüzel ayrıca Bakan Şahin’den, “Hakkında şikayet bulunan bölge müdürü görevi başında dururken taciz şikayetinde bulunan kadın memurun il dışına sürgün edilmesi, kamuya güveninin zayıflatılmasına neden olmuyor mu? Bu konuda bir işlem yapılmış mıdır?​” sorusuna da yanıt istemişti.

KADIN BAKAN, ‘YETKİMİZ YOK’

Bakan Şahin’den sorulara gelen yanıt ise dikkat çekici: “Cinsel taciz ve mobbinge uğradığı iddia edilen N.K. ile, cinsel taciz ve mobbing yaptığı iddia edilen Tevhit Kekeç Kültür ve Turizm Bakanlığının mensupları olduğu için bu konuda yetki ve sorumluluk Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir. Bakanlığımızın olayla ilgili hukuki bir yetkisi bulunmamaktadır.”
Olayın adli makamlara intikal ettiğini ve adli sürecin devam ettiğini de savunan Bakan Şahin,
benzer olaylar nedeniyle Bakanlıklarına başvuran kadın çalışanlara yönelik, ilgili kurumlar nezdinde gerekli yazışmaların yapıldığını, ayrıca mağdurun haklarını aramasına yönelik rehberlik ve hukuki yönlendirmelerde bulunulduğunu da ifade etti.

Şahin ayrıca N.K. ile ilgili olayın da Bakanlığın Halkla ilişkiler Müşavirliğine iletildiği, Müşavirliğin de Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile derhal temasa geçip, bakanlıklarının bu konudaki hassasiyetini dile getirdiğini bildirdi.

‘BAŞBAKANLIK GENELGESİ VARMIŞ!’

“Bu olaydan hareketle, kamu işyerinde yaşanan ve yaşanabilecek taciz şiddet ve mobbingin önlenmesi için ‘Taciz, şiddet ve mobbing’ vb. fiillerin 657 sayılı Kanun’un disiplin hükümleri kapsamına alınması yönünde bir çalışmanız mevcut mudur?​” sorusuna da Bakan Şahin, “İşyerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi (mobbing)” konulu Başbakanlık Genelgesinin yayınlandığı yanıtını verdi. Bakan Şahin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda da “taciz, şiddet, ve mobbing”i de içerisine alan geniş düzenlemelere yer verildiğini savundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlık kadın cinayetinden zarar görmüş!

SONRAKİ HABER

Mersin’de kurultay bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa