10 Mart 2016 12:20

3500 işçi greve çıktı: Metal fırtına Meksika’da

Paylaş

Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden birisi olan Arcelor Mittal’ın liman kenti Lázaro Cárdenas’teki fabrikasında 3 bin 500’den fazla işçi greve gitti. Madenciler anıtına yürüyen işçiler söz verilen zammın yapılmaması, çok sayıda işçinin işten atılması ve patronun toplusözleşmeyi ihlal etmesini protesto etmek için fabrikayı işgal etti.

2006 yılında devlete ait olan ve özelleştirildikten sonra adı değiştirilen fabrika bu kez özelleştirmeyi protesto eden işçiler tarafından işgal edilmiş, polisin saldırısı sonucu iki işçi hayatını kaybetmişti. Şirketin Kocaeli’nin Gebze ilçesinde de bir fabrikası bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Gebze’deki Arcelor Mittal fabrikasında işçiler, sözleşme taleplerinin kabul edilmemesi üzerine eylemlere başlamışlardı. 

27 ÜLKEDE 60 FABRİKA

Arcelor Mittal Meksika yönetimi, 4 Mart’ta başlayan genel grev sebebiyle günlük 85 bin-100 bin ton arasında olan çelik üretimini gerçekleştiremediğini açıkladı. 27 ayrı ülkede 60 fabrikası ve 320 bin çalışanı ile dünyanın en büyük metal üreticilerin birisi olan Arcelor Mittal, Meksika’nın da en büyük ikinci işletmesi.  Şirket yönetimi, grevi yasa dışı ilan ederek Başkan Peña Nieto yönetimini göreve çağıran bir bildiri yayımladı. Çalışma Bakanlığı, işgal ile ilgili olarak, “İşçilerin işgalini göz önünde bulundurarak, Ulusal Madenciler ve Metal Ve Çelik İşçileri Sendikasını görüşmeye çağırıyoruz” dedi. Meksika basını grevi ‘tarihi’ olarak nitelendiriyor. 

TÜRKİYE’DE DE ŞUBESİ VAR

27 ayrı ülkede fabrikası olan Arcelor Mittal aynı zamanda çoğu zaman işçilerin haklarına yönelik saldırılarla da gündeme geldi. 2013 yılında Arcelor Mittal 9 bin işçinin işten çıkartılacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Fransa ve Belçika’da büyük eylemler başlamıştı. Metal sektöründe büyük bir payı olan Arcelor Mittal, 2007 yılında Arcelor S.A. ve Mittal Çelik Şirketinin birleşmesiyle Gebze’de kuruldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

NSU Davası baş sanığı Zschaepe 'haberim yok' dediği eylemlerin haberlerini evinde kaydetmiş

SONRAKİ HABER

Savcılık, 'Hilafet Konferansı' hakkında inceleme başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa