10 Mart 2016 13:16

NSU Davası baş sanığı Zschaepe 'haberim yok' dediği eylemlerin haberlerini evinde kaydetmiş

Paylaş

Münih Eyalet Mahkemesinde devam eden ırkçı terör örgütü NSU davasında önemli bir gelişme daha yaşandı. Bugüne kadar terör örgütü üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt tarafından işlenen seri cinayetler ve bombalı saldırılar konusunda önceden hiç bir bilgisinin olmadığını ileri süren başsanık Beate Zschaepe’nin doğru söylemediği ortaya çıktı.

Federal Kriminal Dairesi tarafından, üçlünün en son Zwickau’da kaldığı evde bulduğu bir video kaydı, Zschaepe’nin de olayların içinde olduğunu gösterme bakımından önemli bir delil oldu. 9 Haziran 2004’te Köln’de Türkiye kökenli esnafın yoğun bulunduğu Keup Caddesi’nde saat 16.00’da yapılan bombalı saldırının canlı görüntülerinin Zschaepe tarafından saat 17.59’dan itibaren VHS video kayıt aracıyla kaydedildiği tespit edildi. WDR ve N-TV’nun olaylardan sonra canlı verdiği haberlerin evde birisi tarafından kaydedildiği, saha sonra da bu görüntülerin hazırlanan küçük filmde kullanıldığı saptandı. Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’ın, bombalı saldırıdan sonra evde olup kayıt işlemini yapmasının mümkün olmadığını belirten Federal Kriminal Dairesi yetkileri, kayıt işlemlerinin manuel olarak bir kişi tarafından kaydedildiğinin tespit edildiği belirtildi.

Köln’de bombalı saldırının olduğu gün Beate Zschaepe’nin evde olduğu komşuları tarafından daha önce verilen ifadelerde tespit edilmişti.

Patlamanın olduğu Köln ile kaydın yapıldığı Zwickau arası 5 saat sürüyor.

DAVA UZAYACAK

Öte yandan 269 duruşması geride kalan NSU davasının önümüzdeki yılın ocak ayına kadar süreceği Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından açıklandı. 6 Mayıs 2013’te başlayan davanın bir yıl sürmesi bekleniyordu. Ancak üç yıldır süren davanın tahmin edilenden de uzun süreceği tahmin ediliyor. Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından basına gönderilen yazıda, davanın 12 Ocak 2017’ye kadar devam edeceği belirtildi. Ancak bu süre içerisinde meydana gelecek muhtemel gelişmelerden ötürü davanın belirtilen tarihten de uzun sürebileceği tahmin ediliyor.

NSU terör örgütü Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 9 göçmen esnafı ve bir Alman polisini katletmiş, Köln’de iki yere de bombalı saldırı düzenlemişti. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lula'nın iddianamesi tamamlandı

SONRAKİ HABER

3500 işçi greve çıktı: Metal fırtına Meksika’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...