10 Mart 2016 12:54

Sağlık örgütlerinden ortak açıklama: 14 Mart’ta her yerde alanlarda olacağız

Paylaş

Sağlık meslek örgütleri hekimlerin ve sağlık çalışanlarının öne çıkan sorunlarını 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde düzenledikleri basın açıklaması ile paylaştı. 14 Mart Tıp Bayramı’nda tüm Türkiye’de alanlarda olacaklarını açıklayan sağlık örgütleri, sağlık emekçilerinin sorunlarının değerlendirildiği anket sonuçlarını da paylaştı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Türk Hemşireler Derneğinin de aralarında bulunduğu 7 sağlık örgütü, 14 Mart Tıp Bayramı’yla ilgili basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan TTB Merkez Konsey Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, “Bu yıl 14 Mart’a maalesef acı, kan, gözyaşı içinde giriyoruz” dedi. İlhan, Türkiye’nin yangın yerine döndüğüne değinerek “Barışı, öldürerek değil yaşatarak temin etmenin yollarını bulmak zorundayız” diye konuştu. 14 Martları bayram olarak göremediklerini ifade eden İlhan, sağlık alanındaki sorunları “Hastalara müşteri gözüyle bakılması, hekim ve sağlıkçıların uğradığı baskı, şiddet, insanlık dışı çalışma şartları, sömürü düzeni” olarak niteledi.

‘SAĞLIK SORUNLARI ÇÖZÜLENE DEK MÜCADELE’

Önde gelen sorunlardan birinin de şiddet olduğuna vurgu yapan İlhan, meslektaşlarının görev başında katledildiklerini belirtti. Mecliste sağlık çalışanlarının sorunlarıyla ilgili bir komisyon kurulduğunu ancak üç yıl geçmesine rağmen herhangi bir çözüm üretilmediğini dile getiren İlhan, “Sağlık çalışanlarının görevi başındaki ölümleri önlenebilir. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgililerin duyarsızlığı, biz sağlık çalışanları açısından düşündürücü ve  endişe vericidir” dedi. İlhan, ayrıca hükümetin seçimlerde taşeron çalışanlara kadro vaadinde bulunduğunu ancak bu konuda düzenleme yapmadığı gibi ‘asıl iş’ kavramıyla taşeron çalışmayı bütün emekçilere yayacağının sinyalini verdiğini söyledi.

İlhan, “Herkes için eşit, nitelikli, ücretsiz sağlık hizmeti, hekimler ve sağlık çalışanları için iş, gelir, gelecek ve can güvencesi sağlanana dek 14 Mart bizim için bayram değil, mücadele günü olacaktır” diye konuştu. İlhan, 14 Mart’ta her yerde alanlarda olacaklarını açıkladı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ GELECEKLERİNDEN KAYGI DUYUYOR

Sağlık çalışanları ile yapılan ankete 4 bin 369 kişinin katıldığını söyleyen İlhan, anket çalışması sonucu ortaya çıkan öncelikli sorunları şöyle sıraladı: 

* Geleceğim için kaygılıyım, emekli aylıkları çok düşük.

* Nitelikli hizmet sunamamaktan dolayı mutsuzum.

* Dinlenemiyorum kendimi sürekli yorgun hissediyorum, iş yüküm çok ağır.

* Şiddete uğruyorum, çalışma ortamları güvenli değil.

* Yöneticiler baskıcı, adaletsiz, kayırmacı.

* İş güvencem yok, işten atılma-sürgün tehdidi hissediyorum. Mesleki olarak kendimi yenileyemiyorum.

* Yıpranıyorum, yıpranma payımı alamıyorum.

 

 

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DEÜ'de yemekhane boykotu üzerine fiyatlar düşürüldü

SONRAKİ HABER

Kartal'da 10 yaşındaki bir çocuk kayboldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...