10 Mart 2016 10:58

Karabağlar halkından imar planına ikinci dava

Paylaş

Daha önce açtıkları davayla ilk imar planını iptal ettiren Karabağlar halkı çok az değişiklikle ikinci kez açıklanan kentsel dönüşüm imar planlarına da dava açtı. Bölge halkı yaptığı açıklama ile de bakanlığın rantsal dönüşümüne karşı direneceklerini vurguladı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar’da yürütülen ve 540 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm projesinin 101 hektarlık alana ait kısmının ilk imar planları halkın itirazları sonucu iptal etmiş ve bakanlık halka yargılama giderleri olan 180 liranın Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınarak halka verilmesine karar verilmişti. 

Bu iptaldan kısa bir süre bölgeye ait ikinci imar planları askıya çıktı. İlkiyle aynı şekilde halka sorulmadan hazırlanan ikinci imar planlarına da halktan itiraz geldi. İlk olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde imar planlarına itiraz eden bölge halkı buradaki itirazları kabul edilmeyince süreci yargıya taşıdı. Bugün sabah saatlerinde İzmir Adliyesi Ek Binası önünde bir araya gelen Limontepe ve Cennetçeşme halkı imar planına karşı dava açtı. 

Plana toplamda 292 hak sahibi ve 4 dernek dava açarken, dilekçe verme işleminden sonra basına açıklama da bulunan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Yöneticisi Derya Sarıkaya, kendilerini mahallerinden tasfiye etmeye çalışan rant amaçlı bu planları kabul etmediklerini belirterek askıya çıkmış alanların genel olarak boş ver yerleşime sakıncalı alanı kapsadığını ifade etti. 

'BU ZORBALIĞI KABUL ETMİYORUZ'

Plan notlarının yaşam alanlarının sermaye gruplarına peşkeş çekileceğini ortaya koyduğunu da dile getiren Sarıkaya "Hiç de insanı olmayan bu yasal düzenlemelerle, mahallelerimizde yapılmak istenen bu zorbalığı kabul etmiyoruz. Buna sonuna kadar tüm hukiki yollara başvurarak direneceğiz" dedi. 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Karabağlar’daki Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim Mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker Mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Riskli Alan” ilan edilmişti. İlk olara bu dönüşüm alanının içinde kalan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan, 101.4 hektarlık alanda 2. kez, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı askıya çıktı. Askıya çıkmış olan planlar genel olarak boş alan üzerinde bulunmaktadır. Bakanlık, yapı stoku oluşturarak proje kapsamında hak sahiplerini bu bölgeye yapılması planlanan konutlara taşımak istiyor.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP: Kız çocuklarının evlendirilmesi gelenek değil, cinsel istismar

SONRAKİ HABER

Save The Children: Suriye’de çocuklar aç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...