10 Mart 2016 07:55

2013 Newrozu'nda okunan Öcalan’ın mesajı fezlekelerin konusu yapıldı

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 Newrozunda Diyarbakır'da okunan Newroz mesajı da HDP milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin konusu yapıldı. Oysa çözüm sürecine ilişkin daha sonra çıkarılan çerçeve yasada, çözüm süreci aktörlerinin yargılanamayacağı hükmü getirilmişti.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurumsal olarak HDP, HDK, DTK eş başkanları ve İmralı sözcüsü hakkında hazırlanan ve meclise gönderilen fezlekeler arasında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çözüm sürecinin ilanı olarak kabul edilen 2013 Newroz mesajı da suçlamaya konusu yapıldı. 

ÇÖZÜM SÜRECİ DE FEZLEKE KONUSU YAPILDI

İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Sürreya Önder ve HDP Lideri Selahattin Demirtaş'ın söz konusu Newroz kutlamasında yaptıkları konuşmalar fezlekeye konu yapılırken, soruşturmaya da İstanbul'dan şikayette bulunduğu ileri sürülen iki vatandaşın başvuruları gerekçe yapıldı. 

‘BARIŞA DÜŞMANLIK YAPTIKLARINI KANITLADILAR’

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Önder, fezlekeyi hazırlayanların neyi suçlama konusu yaptığını bilmediğini belirterek, "Fezlekeye konu yapılan o tarihi Newroz sonrasında iki buçuk yıl boyunca hiçbir insanımız hayatını kaybetmedi. Bu suçlamalarda bulunanlar çözüm iradesini hedef alıyorlar" dedi. 

‘BİZİ MECLİS'TEN ATMAK KOLAY DEĞİL’

Ayrıca fezlekelerle HDP grubunun sindirilmeye çalışıldığını belirterek, HDP grubunun feda ruhuyla bir birine bağlı olduğunu ve hiçbir dayatmayı tehdit ve şantajı kabul etmeyeceğini belirtti. Önder, HDP grubunun hedef haline getirilmesinin eskisi kadar kolay olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Erdoğan'ın söylemi ile ifadeye edeyim. Biz kurbanlık koyun gibi boyun uzatmayız. Yumuşak başlıysak kim dedi ki uysal koyun olduğumuzu. Eğer bizi çözüm sürecinden dolayı yargılayacaklarsa, kimse kusura bakmasın ama başta Yalçın Akdoğan olmak üzere, Başbakan da Cumhurbaşkanı da benimle birlikte yargılanacak." 

‘ÖCALAN BİR KEZ DAHA HAKLI ÇIKTI’

Önder her şeye rağmen çözüm sürecini sürdürmenin kendileri açısından onur olduğunu ve bu konudaki ısrarlarını sürdürdüklerini belirterek, "Hiç bir yasal güvence olmadan da biz bu sürecin sorumluluğunu üstlenmeye hazırız. Ama bu fezlekeler bile bir kez daha Sayın Öcalan'ın ne kadar haklı olduğunu gösterdi. Yasal çerçevede dediğinde şahsen ben acaba fazla mı temkinli davranıyor diyordum. Ama Sayın Öcalan bizi hangi konuda uyardıysa ve neye işaret ettiyse bir bir ortaya çıktı" dedi. 

'DEMİRBAŞ DÜŞMAN'

Fezlekelerin gündeme getirilmesini de sistemin "Demirbaş Düşman" kavramı arasında yer alan "Kürtler, emekçiler, sosyalistler ve alevilere yönelik" tutumunun bir göstergesi olduğunu belirten Önder, "AKP ile birlikte bu 'Demirbaş Düşman' kategorisi genişledi. AKP kendisi gibi düşünmeyen herkesi düşmanlaştırıyor" dedi. 

Bu arada Fezleke konusu yapılan 2013 Newroz'unda, PKK Lideri Öcalan Silahsızlanma için çağrı yaparak, çözüm sürecini başlatmıştı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Basın Konseyi Başkanı Türenç: Basında zor dönemler de geçecek

SONRAKİ HABER

Kani Beko ve açıklamasını haber yapan gazeteciye Cumhurbaşkanı'na hakaretten dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...