10 Mart 2016 04:10

22 bin IŞİD’linin ‘iş başvuru formu’ Türkiye’de ele geçirildi!

Paylaş

İngiliz Sky News televizyonu, 51 farklı ülkeden oldukları belirtilen 22 bin IŞİD militanının isimleri, adresleri, telefon numaraları ve aileleriyle ilgili bilgilerin yer aldığı dosyalar ele geçirdi. Haberde, bir Sky News muhabirinin bu belgeleri Türkiye’deki ‘gizli bir yerde’ buluştuğu eski bir IŞİD militanından aldığı belirtildi.

Sputnik Haber Ajansı’nın aktardığı habere göre, Sky News’ın ‘taraf değiştiren eski bir IŞİD militanından’ aldığı ve İngiliz güvenlik birimleriyle de paylaştığı dosyaların cihatçıların IŞİD’e neden katıldıklarının anlaşılmasına ve saldırı planlarının öğrenilmesine yardımcı olabileceği kaydedildi.

REFERANS VERMELERİ İSTENİYOR

1736 dosyadan çoğu, militanların IŞİD’e katılmadan önce doldurduğuna inanılan anketlerden oluşuyor. Bu anketlerin, iş başvurusu için doldurulan formlara benzediği ve içlerinde kişisel soruların yanıtlarının yer aldığı belirtildi. 

Formdaki sorulardan birinde ‘müstakbel’ militanlardan kendilerini kimin tavsiye ettiğini yazmaları, yani bir tür ‘referans’ vermeleri isteniyor.

'SAVAŞÇI MI YOKSA CANLI BOMBA MI OLMAK İSTERSİNİZ?'

Formlarda cihatçı adaylarının daha önceki savaş deneyimleri, doğum yerleri, gittikleri ülkeler, telefon numaraları ve İslam’ı nasıl anladıklarıyla ilgili bölümleri de doldurmaları gerekiyor. Adaylar ayrıca aile bireylerinin isimlerini ve IŞİD’de “Hangi pozisyonda çalışmak” istediklerini de yazıyor. Sözgelimi, becerilerini sıralayıp savaşçı olarak mı ya da intihar bombacısı olarak mı ‘çalışmak’ istediklerini belirtiyorlar.

İNTİHAR BOMBACISI OLMAK İSTEYENLER, ‘ŞEHİTLER KLASÖRÜ’NDE

Sky News’e göre, ele geçirdiği dosyalardan biri ‘şehitler’ olarak adlandırılmış ve bu listede intihar bombacısı olmak istediklerini söyleyen cihatçı adayların isimleri yer alıyor.

Haberde, bu belgeler arasında ‘tanınmış’ IŞİD militanlarının dosyaları olduğu da belirtiliyor. Bunlardan biri, 2013’te IŞİD’e katılan ve ağustos 2015’te Suriyeli bir askerin kesik başıyla fotoğrafları yayımlanan Eski İngiliz Rapçi Abdülmecid Abdül Beri. Bir diğeri ise IŞİD için ‘çalışan’ ancak ağustos 2015’te öldürülen İngiliz Bilgisayar Korsanı Cüneyt Hüseyin.

ALMANYA DA BENZER BELGELER ELE GEÇİRİLMİŞTİ

Diğer taraftan Alman Federal Suç Dairesi de (BKA) daha önce cihatçıların kimliklerini ele veren bir dizi belge ele geçirdiğini duyurmuştu. BKA bu belgeleri nasıl ele geçirdiğini açıklamamıştı ancak bu belgelerin, Sky News’un ele geçirdiği formların aynısı olabileceği düşünülüyor.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de, BKA’nın eline geçen bu belgelerin soruşturmaların daha hızlı ve açık yürütülüp daha ağır hapis cezaları verilmesini sağlayacağını söylemişti.

De Maiziere, “Bu belgeler bu terörist örgütün (IŞİD) altında yatan yapıları anlamamızı sağlayacak” demişti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de mülteci teknesi battı: 5 ölü

SONRAKİ HABER

Marmaris'teki orman yangınında imdada sağanak yağmur yetişmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...