09 Mart 2016 18:08

Erdoğan'ın AYM’nin gerekçeli kararına yorumu: Anayasa Mahkemesi yerindelik denetimi yapamaz

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında yayımladığı gerekçeli karar hakkında, “Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Anayasa Mahkemesi bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz yapmamalıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Poroşenko ile Saray’da ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek vermeyi sürdüreceğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Burada açık ve net bir şekilde tekrar ifade etmek isterim. Türkiye Kırım’ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır. Rusya’nın Kırım’da yaptığı uluslararası hukuku ayaklar altına alması hiçe sayılmıştır. Ukrayna’ya desteğimiz her alanda sürecektir.

 ‘UKRAYNA’YA GİRERKEN RUSYA’YI KİMLER ORAYA ÇAĞIRDI DA GİRDİLER’

Kırım Tatarları yaşamlarını işgal altında ve güç şartlarda sürdürmek zorunda kaldılar. Kırım’da benzer problemlerle yüzleşen tüm kesimlerin hak ihlallerini uluslararası toplumun gündeminde tutmamız gerekiyor. Bu konuda Sayın başkanla hemfikiriz. Suriye’ye girerken, Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye’deyiz diyen Rusya, Acaba Ukrayna’ya girerken kendilerini kimler oraya çağırdı da Ukrayna’ya girdiler?”

'HERHALDE GEREKÇEYİ İZAHTA ZORLANDILAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Anayasa Mahkemesi’nin, yaptıkları haber nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Gül hakkında yayımladığı gerekçeli karar hakkında konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

“Gerekçeli kararı malum bugün misafirlerimiz sebebiyle okumuş değilim. 33 sayfalık bir gerekçeli karar açıklamış olduklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Ben Anayasa’nın 104. Maddesinin bana yüklemiş olduğu sorumluluğun gereğini yerine getirmekteyim. Anayasa’yı gözetmen benim de şüphesiz ki asli görevlerimden bir tanesidir. Ama tekrar ediyorum, Anayasa Mahkemesi bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bu noktada bir inceleme yapması doğru değildir.” (ANKA)

 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Vize muafiyeti ile ilgili muhalefetin desteğine ihtiyacımız var

SONRAKİ HABER

HDP’li Çağlar Demirel: Kürtlere zulüm olduğunda direnmek vacip oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...