09 Mart 2016 17:51

Yolu gözlenen sarmaşık köylü pazarında

Paylaş

Emel OTURAK
İzmir

Baharın müjdecisi olarak bilinen sarmaşık otu, tezgahlardaki yerini aldı. Senenin sadece iki ayında, çalıların arasında kendiliğinden yetişen sarmaşık otu Aliağa köylü pazarında satışa sunuluyor. 

Mart ve nisan aylarında özellikle Çıtak ve Samurlu köylerinde kendiliğinden yetişerek, yörede yaşayan pek çok kişinin geçim kaynağı olan sarmaşık otu, tüketicisi tarafından da merakla bekleniyor. 

DEMETİ 5 LİRADAN SATILIYOR

Pazarda sarmaşık otu satan Ayşe Çiftçi, “Şu an demetini 5 liradan satıyoruz. Fiyatı pahalıdır çünkü toplanması zordur. Çok emek ister. Yetiştiği dönem yılan zamanı da olduğu için riski de çoktur. Diğer otların yanında nadide bir ürün olmasını sağlayan bir sebep de budur. Mantar gibi özeldir. Bilenler, ayı gelince çıksın diye bakarlar. Sevenler, deneyenler sarmaşık otu pazara gelsin diye yolunu gözlerler. Bize bu aylarda sadece bunu almak için gelen müşterilerimiz oluyor” şeklinde konuştu. Her bahar köylü pazarında yolu gözlenen otun sağlığa da faydalı olduğunu belirten Ayşe Çiftçi, “Aynı zamanda sağlığa da çok faydalı. Metabolizmayı hızlandırır. Rahatlatıcıdır, baharda gelir, yazda gider. Aslında ot da sayılmaz, filizdir. Tamamıyla çalıların arasında kendiliğinden yetişir. Çalılara doğal olarak sarar, sarmaşık adını da oradan alır. Çıtak ve Samurlu köylerinde ve temiz olan her yerde bolca olur” dedi. 

SARMAŞIK OTU TARİFİ

Pazardı sarmaşık otu satan Ayşe Çiftçi’nin tarifi:  İki baş soğanı sote doğrayıp, tavada hafif pembeleşinceye kadar kavurulur. Artık elle kırılamayacak boyuta gelinceye kadar elle sarmaşık otu kırılır. Tavaya atılır. Tahta kaşıkla karıştırılır. Fazla öldürmeden tavada döndürülür. Ocaktan indirmeye az bir zaman kala tuz eklenir. Üzerine de iki yumurta kırılır.  

ÖNCEKİ HABER

Yaşar Kemal’e bir Ara’lık bakış

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: Vize muafiyeti ile ilgili muhalefetin desteğine ihtiyacımız var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...