10 Mart 2016 00:51

Antalya Serbest Bölgedeki Yat firması 5 aydır ücret ödemiyor

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Antalya Serbest Bölgede faaliyet gösteren yabancı sermayeli Sunrise Yachting Yatçılık isimli şirkette çalışan işçilere 5 aydır ücret ödenmiyor. 

İşten atılma tehlikesi nedeniyle adını yazmadığımız bir işçi, önce çalışan 180 personele ücretlerinin ödenmediğini, daha sonra ise çalışan işçiler ve beyaz yakalı personelin ücretli izne çıkartıldığını söyledi. İşçi geçen beş ay içerisinde işçilere bir çok kez paralarının ödeneceği ve kimsenin hakkının kaybolmayacağına dair sözlü garanti verildiğini dile getirdi. 

Bir başka işçi patronun işçileri tersaneye çağırarak bilgilendirme toplantısı yaptığını belirterek şunları aktardı: “Yaptığı açıklamada şu anda işçilere olan borcunu ödeyemeyeceğini, şayet işten ayrılmak isteyen olursa onların çıkışlarını verebileceğini, değilse işçilerin beklemesini ve şirkete finans ve yeni bir ortak bulunca işlerin yeniden başlayacağını ve borcunu ödeyeceğini anlattı.”

'BEŞ AYDIR BORÇ İÇERİSİNDEYİM'

Mağdur olan işçiler ise öfkeli. Bir işçi “5 aydır ücret alamıyorum. Her yere borcum var. Kredi kartım ödeyemediğim borcumdan dolayı iptal edildi. Patron her şey düzelecek diyor, bu lafı bize 5 aydır söylüyor ve hiçbir şey düzelmiyor. Bu güne kadar paranızı vereceğim işten ayrılmayın diyen patron, bu gün isteyen ayrılabilir diyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tüm arkadaşlar mağdur ve zor durumda. Antalya şu an zaten işsizliğin zirve yaptığı bir şehir. Rusya ile olan sorunlar ve Suriye sorunu şehri ekonomik olarak etkiledi ve bir yığın işsiz varken, bizde 180 kişi olarak yeni işsizler ordusuna katıldık. Bu durumda ne yapacağız açıkçası ben de bilmiyorum” diye konuştu. 


5 aylık açık nasıl kapatılır

Sunrise Yachting Yatçılık işçisi
Antalya

Sevgili Evrensel okurları;
Ben Antalya Serbest Bölgede (serbest sömürü bölgesi) yabancı sermayeli özel bir şirkette çalışmaktayım. İşyerinde milyon dolarlık yatlar yapılmakta. Burası yat imal eden bir işletme. İşyeri 800 çalışanını ücretsiz izne yolladı. 5 aydır ücretlerimizi alamıyoruz. Ha bu gün ha yarın derken günler geçiyor. 5 ay dile kolay, 5 aylık kira, elektrik, su, kredi borcu, çocukların okul masrafı, vs nasıl hayat sürdürülebilir ki! İnsan 2 ay bile boş kalsa 1 ay maaş almadığında insan ne kadar zor durumda kalıyor. O bir aylık açığı kapatmak için en az 6 ay çalışması lazım. Tabi ki iş bulabilirse. Düşünün ki bizler 5 aydır ücretimizi alamıyoruz.
Rus uçağının düşürülmesi ile artık Antalya’ya turistlerde gelmiyor. Otellerin yüzde 60 kadarı açılmayacak deniyor. Yani otellerde iş bulmamızda imkansız hale geldi. Açıkçası şu an ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hükümete gücümüz yetmiyor. Beş aydır ücretimizi vermeyen patrona gücümüz yetmiyor. Daha önce serbest bölgede çalışan arkadaşlarımız işyerleri ile problem yaşamışlar, mahkemelik olmuşlar ve davayı kazanmışlar. Davayı kazandıkları halde 10 senedir paralarını alamıyorlar. Peki şimdi biz ne yapalım, hırsızlık mı yapalım, yağmacılık mı yapalım? 

ÖNCEKİ HABER

Alan Kurdi Mülteci Çalıştayı düzenlenecek

SONRAKİ HABER

Bakanlıktan Antalya’nın simgesine yapılaşma izni: Falezler yapılaşmaya açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...