09 Mart 2016 14:30

Mutlu Akü’de kurşun zehirlenmesi, işçileri tedirgin etti

Paylaş

Dilan Mine UĞURLU
İstanbul

Gebze’de kurulu olan Mutlu Akü’de çalışan 300 işçinin, kanlarındaki kurşun değerinin yüksek olması şüphesiyle hastaneye gitmesi, skandal iddiaları gündeme getirdi. Kurşun miktarının kendilerinden saklandığını, 4 işçinin tedaviye gönderilmesi üzerine şüphelenerek Süreyyapaşa Meslek Hastalıkları Hastanesi’ne gittiklerini anlatan işçiler, firmanın anlaştığı laboratuvarın verdiği değerlerin hastanenin verdiği değerlerin çok altında olduğunu söyledi. İşçiler, hastanenin kapasitesinin yetmemesi dolayısıyla grup grup tedavi olabildiklerini söyledi.
İşçilere yaşananları sormak için hastaneye gittiğimizde yetkililer, işçilerle görüşemeyeceğimizi ancak genel sekreterlikten izin alarak işçilerle görüşebileceğimizi, oradan gelecek iznin de bir günlük sürede çıkacağını söylediler. Uzun süre bekletildikten sonra işçilerle görüşme fırsatı bulduk. Ancak işten atılma tehlikesi nedeniyle işçilerin isimlerini yazmıyoruz.

Rahatsızlığın belirtilerinin nasıl ortaya çıktığını soruyoruz işçilerden birine: “Bu hastalık ilk olarak bir kaç arkadaşta çıktı. Herhangi bir belirtisi de yok. İşyeri de bizden gizlemiş. Yazı tura atar gibi 4 arkadaşımızı seçip tedaviye gönderdiler. Daha sonra bizler de şüphelendik, tahlil yaptırdık” diyor.

KANINDA 70 mg/dl KURŞUN ÇIKAN VAR
Fabrikanın anlaşmalı olduğu labotatuvarın yaptığı testlerde kanlarındaki kurşun değerinin 21 mg/dl olduğunu, fakat hastanede yaptırdıkları testlerde 40 mg/dl civarlarında çıktığını belirten bir işçi şunları ifade söyledi: “80 mg/dl’ye ulaşan oranların ölüm riski oluşturduğunu öğrendik. Bir arkadaşımız buraya geldiğinde kanındaki kurşun değerinin 70 mg/dl olduğunu öğrendi. Burada ne kadar kalacağımız belli değil. Bizlere yalnızca serumla tedavi uyguluyorlar. Buradaki tedavimiz bittikten sonra 20 günlük istirahat vereceklerini söylediler. Yaklaşık 300 arkadaşımız bu durumda. Fakat hastanenin yeterli kapasitesi olmadığından grup grup tedavi ediliyoruz. Şuanda burada 55 işçi tedavi görüyor. Diğer arkadaşlarımız ise tedavi olmayı bekliyor.”
22 senedir bu fabrikada çalıştığını söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir diğer işçi ise anlaşmalı laboratuvarın 6 ayda bir kan ve idrar tahlil yaptığını; fakat bunu da son 3 senedir işçilerin baskısı üzerine yaptıklarını; daha önce yalnızca idrar tahlili yaptıklarını belirtti: “Şu anda asıl sıkıntımız anlaşmalı laboratuvarın bizlere yanlış sonuçları vermiş olması.” Bir başka işçi ise “Bizlere fabrikada iyileştirmeler yapacaklarını söylediler fakat çalıştığımız ortam şuana kadar hiç bir şekilde değişmedi” dedi.
Petrol-İş Sendikası’na üye olduklarını belirten işçiler; sendikadan yetkililerin onları ziyarete geldiklerini ve onları mağdur etmeyeceklerini söylediklerini aktardı.

55 İŞÇİDE KURŞUN DÜZEYİ KRİTİK DEĞERİN ÜZERİNDE

Petrol-İş İstanbul 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Mutlu Akü’de yaşananlar üzerine Sendika Genel Sekreteri Ahmet Kabaca,  Şube Başkanı Niyazi Recepkethüda ve şube yöneticileri işçileri ziyaret etti. Sendikanın web sitesinden yapılan açıklamada, kanlarındaki kurşun düzeylerininn kritik değerlerin üzerinde olması nedeniyle fabrikada çalışan 55 kişinin hastanede tedavi gördüğü belirtildi.
Evrensel'e konuşan Niyazi Recepkethüda, “Net bilgi için tahlil sonuçlarını bekliyoruz. Çalışma Bakanlığı devreye girdi. Bununla ilgili çalışma sürüyor. Daha önce hiç bu kadar kitlesel olmamıştı. Zaman zaman bir iki arkadaşımızın kan sonucu yüksek çıkar, gider tedavi olur geri dönerdi. Şimdi tüm arkadaşların tahlili yapıldı. Yapılanların 58’i yüksek çıktığı için hastanede yatıyor. Kan değerinde  20-30 arası çıkan işbaşı yapar, 30-40 arası istirahat alır, 40’ın üzeri ise hastaneye yatar. 70’e yakın düzeyde olan bir kişi çıktı. Kalanı 50 civarında. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili açıklama yapacağız” diye konuştu. Recepkethüda, işçilerin labaratuvar değerleriyle hastane değerlerinin farklı çıktığına ilişkin iddiaları için ise “tahlil sonuçları çıkınca ortaya çıkacak” dedi.

İSİG AÇIKLAMA YAPTI
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Mutlu Akü'deki kurşun zehirlenmesine dair Twitter'dan açıklama yaptı. Açıklamada, kanındaki kurşun değeri sınırın üzerinde olan 55 işçinin hastanede yattığı ifade edildi.

ÖNCEKİ HABER

İHD’den 2015 Raporu: İnfaz, saldırı ve çatışmalarda 910 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Alan Kurdi Mülteci Çalıştayı düzenlenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...