09 Mart 2016 14:48

İHD’den 2015 Raporu: İnfaz, saldırı ve çatışmalarda 910 kişi öldü

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) açıkladığı 2015 Yılı Türkiye Hak İhlalleri Raporu'na göre silahlı çatışmalarda, bombalı saldırılarda, yargısız infazlarda, cezaevlerinde işkenceyle ve faili meçhulle ölenlerin sayısı 1000'e yaklaşıyor. Sokağa çıkma yasakları, tutuklamalar ve basına yönelik saldırılara da yer verilen raporu değerlendiren İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2015'in Türkiye'nin tamamen otoriterleştiği bir yıl olduğunu söyledi.

Paylaş

İHD 2015 yılında gerçekleşen Türkiye'deki hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı. Yaşam hakkı ihalleri, işkence ve kötü muamale, mültecilerin yaşadığı sorunlar, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılara yer verilen rapora göre, sokağa çıkma yasaklarının başladığı 16 Ağustos'tan 31 Aralık'a kadar 126 sivil yaşamını yitirdi. 2016 itibariyle de bu sayı katlanarak artıyor. 

2015 Türkiye İnsan Hakları Bilançosu ise özetle şöyle;

SAVAŞ BİLANÇOSU!

* Dur ihtarına uymadıkları gerekçesiyle, silah kullanma yetkisinin ihlaliyle sınır bölgelerinde güvenlik güçleri tarafından 289 kişi öldü 572 kişi yaralandı.

* Ankara, Suruç ve Diyarbakır'dakiş bombalı saldırıların yanı sıra gazetecilere, siyasetçilere polis ve jandarmaya yapılan saldırılarda 176 kişi öldü, 1327 kişi yaralandı.

* Silahlı çatışmalarda 201'i asker, polis ve korucu, 231'i silahlı militan, 13'ü sivil olmak üzere 483 kişi öldü. 5'i çocuk olmak üzere 731 kişi yaralandı.

* İşkence, kötü muamele, onur kırıcı ve küçük düşürücü davranış ve cezalandırmalarda hak ihlallerinins sayısı toplam 5 bin 671'i buldu. Bu ihlallerin arasında en dikkat çekeni ise 14'ü sınır bölgelerinde olmak üzere 1379 kişi gözaltı işkence ve kötü muameleye, gözaltı yerleri dışında da 474 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Ayrıca toplumsal gösterilerde güvenlik güçlerİnce dövülen ve yaralanan sayısı da bu başlık altında 3 bin 466 kişi.

İHD Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında raporu değerlendiren İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, öncelikle hazırladıkları raporu Tahir Elçi'nin aziz hatırasına ithaf ettiklerini söyledi. Türkiye'nin tamamen otoriterleştiğini ve bu nedenle temel hak ve özgürlüklerin korumasız kaldığını söyledi. 2014 yılından bu yana MİT Kanunu, internet kanunu, HSYK kanunu değişiklikleri ve polisin yetkilerini oldukça genişleten iç güvenlik paketiyle hak ve özgürlükler aleyhine düzenlemeler getirildiğini belirten Türkdoğan, bu yasalarla Türkiye'nin otoriter ve polis devleti anlayışıyla yönetildiğini ifade etti. Türkiye'de insan hakları sorunlarının 2015 yılında da devam ettiğini belriten Türkdoğan, “Türkiye'de devam eden cezasızlık politikası varlığını sürdürmüş ve özellikle insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı kuralının uygulanarak sorumluların yargılanmasının önüne geçilmsi cezasızlığın bir başka boyutuyla sürdürüldüğünü göstermiştir” dedi.  

'SURİYE GİBİ İNSANSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR'

Raporda sokağa çıkma yasağı ilan edilen 7 ilin 17 ilçesinde toplam 1 milyon 300 bşn civarında insan yaşadığı kaydedildi. Tahmini olarak bu nüfusun dörtte birinin tehcir ediliği belirtilen raporu değerlendiren Türkdoğan, 3 Mart'ta Cizre'de yaptığı incelemelere değindi. Çok sayıda ev, işyeri, kamu binasının zarar gördüğünü ve Cizre'nin Kobane haline geldiğini belirten Türkdoğan, “Sokakları gezdiğimiz esnada bir kadın yanımıza gelerek 'İnsan hakları nerede' diye sordu. Hendek ve barikatlar bahane edilerek ilçeler yerle bir edildi. 'Suriye'nin demografik yapısı değiştiriliyor' diyenler aynısını Türkiye'de yapıyor. Türkiye'de savaş devam ettiği sürece mültecilerin Avrupa'ya geçmesi engellenemeyecek ve bırakın Suriyeli mültecileri artık Türkiye vatandaşları da Avrupa'ya gidecekler. Suriye gibi bölge illeri de insansızlaştırılmak isteniyor” diye konuştu. 

FİLMDEN HABERE, KİTAPTAN MİTİNGE HERŞEY YASAK!

Türkiye'nin otoriterleşmesine ilişkin raporda yer alan en önemli göstergelerden biri de basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin veriler. Rapora göre 2015 yılında güvenlik güçlei tarafından 545 toplantı ve gösteriye müdahale edildi. 99'u çocuk olmak üzere 1860 kişi tutuklandı. 4 miting, 5 konser, 1 sinema filminin içinde olduğu 18 etkinlik yasaklanırken, birçok internet sitesine erişim engellendi. Gazete matbaalarına, bürolarına ve televizyon binalarına baskınlar yapıldı, bazı basın organlarına kayyumlar atandı, yayınlara toplatma kararları getirildi. 31 gazeteci tutuklandı. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Yamanlar Cemevine müdahale tepki topladı

SONRAKİ HABER

Mutlu Akü’de kurşun zehirlenmesi, işçileri tedirgin etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa