09 Mart 2016 10:40

Rusya ile kriz üreticiyi vurdu

Paylaş

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi, Rusya ile yaşanan siyasi krizin sonuçlarının Ocak ve Şubat ayları ihracat raporuna ortaya çıktığını belirterek üretilen narenciyenin yüzde 40’ını alan Rusya ile siyasi kriz çözülmezse mandalina ve portakal ihracatında ciddi sıkıntılar yaşanacağını söyledi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı gerçekleştiren ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Rusya ya 2015 verilerine göre 1 milyar 500 milyon dolar olan narenciye ihracatında sıkıntımız yaklaşık 600 milyon dolar olacak” dedi.  

GERGİNLİK DEVAM EDERSE YAZ AYLARINDA MEYVE İHRACATI DA DÜŞECEK

Geçen yılın ocak ayında Rusya'ya yapılan 315 milyon dolar ihracatın, uçak krizinin ardından bu yılın aynı ayında 107 milyon dolara düştüğünü ifade eden Karademir, Türkiye, Rusya arasında devam eden gerginliğin üreticiyi iflasın eşiğine getirdiğini belirterek yaz aylarında meyve ihracatında da büyük düşüş beklediklerini kaydetti.  Çukurova’da narenciye üretimi yapan çiftçinin krizin etkisini eylül ayından itibaren hissedeceğini belirten Karademir ,"Akdeniz İhracatçı Birlikleri Ocak, Şubat ayı raporuna göre Türkiye'nin 2015 Ocak-Şubat'ı ile 2016 Ocak-Şubat'ını değer olarak karşılaştırırsak, toplam narenciye ihracatı, yüzde 34, taze sebze ihracatı yüzde 29, taze meyve ihracatı ise yüzde 4 azalmış. Tabi ki meyve ihracatının mevcut politik gerginlikten az etkilenmesinin başlıca sebebi mevsim. Bu gerginlik devam ederse yaz aylarında meyve ihracatının da oldukça azalacağını öngörmek zor değil” şeklinde konuştu.

DİĞER ÜLKELERE YAPILAN İHRACATLAR FARKI KARŞILAMADI

İhracatta en fazla azalmanın elma, çay, domates, portakal, mandalina, çilek, üzüm gibi ürünlerde yaşandığına dikkat çeken Karademir, TÜİK raporuna göre ülkeler bazında ise en fazla azalışın Rusya ile yaşandığına dikkat çekti. Rusya ile toplam yaş meyve ve sebze ihracatı, 2015 Ocak-Şubat'ta 143 milyon dolarken, 2016 Ocak-Şubat'ta 38 milyon dolara düştüğünü söyleyen Karademir,  “Yaklaşık yüzde 73'lük bir düşüş söz konusu. Sadece Rusya ile değil, Irak ile yüzde 23'lük, Suriye ile yüzde 45'lik, Bulgaristan ile yüzde 26'lık düşüşler de söz konusu. Bu düşüşler Ukrayna, Romanya, Beyaz Rusya ve İsrail ile yapılan ihracat artırılarak karşılanmaya çalışılsa da, bununda işe yaramadığı toplam tarımsal ihracatta yaşanan düşüşten anlaşılıyor” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla barış arayışlarına bir darbe daha vurulacak

SONRAKİ HABER

İngiltere’de asistan doktorlar üçüncü kez grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...