08 Mart 2016 20:16

Antalya'da yasaklar kadınları durduramadı

Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle Antalya Kadın Platformu'nun çağrısıyla toplanan kadınlar, meşalelerle yürüyerek basın açıklaması yaptı.

Antalya Valiliği'nin yasak kararına rağmen 400'e yakın kadın rengarenk giysileri ve dövizleri ile tarihi Adrian kapısından Attalos meydanına yürüdü.

Kadınlar "Güvencesizliğe, Savaşa, Sömürüye, Şiddete ve Gericiliğe Karşı Yaşamı Savunuyoruz. Mücadeleyi Büyütüyoruz" pankartı açarak Attalos meydanına yürümek istediler. Yürümelerine izin verilmeyen kadınların önü çevik kuvvet polisleri ve TOMA tarafından kesilerek, yürüyüşün yasal olmadığı ve dağılmamaları halinde müdahale edileceği anonsu yapıldı. Bunun üzerine kadınlar yolu trafiğe kapatarak "Kadınlara değil çetelere barikat" sloganı atarak beklemeye başladı. Yapılan görüşmeler sonucu tramvay yolundan maşaleler ile Attalos meydanına yürümelerine izin verildi.

İŞSİZLİK VE KRİZ ANTALYA'YI VURUYOR

Kadın platformu üyesi kadınlar Attalos meydanında bulunan saat kulesi önüne geldiklerinde basın metnini okudu. Metni platform adına Emek Partisi üyesi Elif Bilen Taş okudu. Taş açıklamasında, "Ülkemizde yaklaşık 5 milyon göçmen işçi oluduğu bilinmektedir. 2013 yılında 22 göçmen işçi, 2014 yılında 53 göçmen işçi, 2015 yılında ise 69 göçmen işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerden 89’u Suriyeli, 11’i Gürcü, 11’ i İranlı, 8’i Afgan, 6’sı Türkmen, 5’i Çinli, 2’si Bulgar, 2’si Bulgar, 2’si Japon, 2’si Rus, 2’si Ukraynalı, 1’i Romen'dir. AKP nin uluslararası alanda yürüttüğü savaş çığırtkanlığı politikalarının sonucu olarak yaşanan Rusya krizi ile birlikte özellikle Antalya'da 1500 otel kapanmayla yüz yüze gelmiştir. Bu durum on binlerce turizm emekçisini de işsiz bırakacak ve açlığa yoksulluğa mahkum edecektir" dedi.

TALEPLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Bilen Taş açıklamasının devamında ise "Esnek ve güvencesiz çalışma koşullarıyla kadını istihdam dışında tutmaya yönelik olarak çıkarılan yasal düzenlemelerden vazgeçilmeli, kadınlara güvenceli istihdam olanakları yaratacak yasal düzenlemeler, kadınların görüşleri alınarak yapılmalıdır. Ev işçileri 5510 sayılı İş Kanun’u kapsamına alınsın. ILO’nun C189 Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi imzalansın. Ev işçilerine sosyal güvence için teşvik verilmesi sağlansın. Yürütülen kirli savaş politikalarına derhal son verilmeli, acilen sokağa çıkma yasakları ve ablukalar kaldırılarak çatışmasızlık ortamı sağlanmalıdır Kapatılan kamu kreşleri tekrar açılmalı, 7/24 açık,nitelikli, ücretsiz ve anadilinde hizmet verecek kreşlerden, istihdam şekline ve mesleğine bakılmadan tüm çalışanların faydalanması sağlanmalıdır. Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti engelleyecek gerekli yasal düzenlemeler derhal yapılmalı, İstanbul sözleşmesi başta olmak üzere bu konuda imza atılan tüm uluslararası sözleşmelerin gereği yerine getirilmelidir. Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı kaldırılarak yerine Kadın Bakanlığı kurulmalıdır. 8 Mart resmi tatil ilan edilmelidir" dedi.

Türkçe okunan basın metninin arkasından kürtçe metin okundu. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Brüksel masası ne gösterdi?

SONRAKİ HABER

Düzce'de 8 Mart direnişle birleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa