08 Mart 2016 17:22

Kayseri'de kadınlardan meşaleli yürüyüş

Paylaş

'Kayseri Kadınları' çağrısıyla bir araya gelen Kayseri Kadın Dayanışma Derneği, KESK'li kadınlar ve Emek Partili kadınlar, "Yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek ve eşitlik için mücadelemizde ısrar ediyoruz" pankartıyla yürüdü. Kayseri Forum AVM'nin önünden başlayan ve meşalelerin taşındığı yürüyüşte "Kadın cinayetleri politiktir", "Kadın yaşam özgürlük", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganları atıldı. Cumhuriyet Meydanında basın açıklamasını Eğitim Sen Kadın Sekreteri Necla Ünsal okudu.

Ünsal, 8 Mart 1857 tarihinde  katledilen 129 kadın işçinin mücadelesinin bugün hâlâ yaşadığını vurgulayarak "Emeğimize bedenimize kimliğimize ve çalışma koşullarımıza yönelik saldırıların hız kazandığı bu süreçte biz kadınlar 8 Mart mücadelesinin haklılığından aldığımız cesaret ve güçle kapitalizm ve erkek egemen zihniyetin yarattığı ekonomik siyasal ve sosyal kuşatılmışlığı kırmak için bir aradayız" dedi.

Ünsal, 2016 yılının ilk iki ayında toplam 53 kadının erkek eliyle katledildiğini hatırlatarak "Kadına yönelik şiddet hâlâ münferit olarak adlandırılmakta bizzat Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı tarafından ‘ Kadına şiddet yoktur, algıda seçicilik vardır’ gibi akla ziyan açıklamalar yapmaktadır.  Ülkemizde kadın cinayetlerinde taciz ve tecavüz vakalarında cinsel istismar suçlarında yaşanan artışın birinci sorumlusu AKP hükümeti ve onun kadın düşmanı politikalarıdır" diye konuştu.

8 Mart’ın resmi tatil olması gerektiğini belirten Ünsal, “Kadınlara güvenceli istihdam olanakları yaratacak yasal düzenlemeler yapılmalı, kadına yüklenen  bakım sorumluluğunun erkek-devlet ve işveren  tarafından paylaşılmasını sağlayan politikalar değiştirilmelidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kaldırılarak yerine Kadın Bakanlığı kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından kadınlar halay çekerek eylemi bitirdi. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Binlerce kadın 'Özgürlük ve barış' için Taksim'de buluştu

SONRAKİ HABER

Rojava’da kadınlar 8 Mart'a büründü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...