08 Mart 2016 13:00

Direnen kadınlar iktidarın hedefinde

Paylaş

Antep’te Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla aralarında KESK, HDP, DBP, EMEP, ÖDP’lilerin olduğu yüzlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yürüyüş yaptı.

Kırkayak Parkında toplanan yüzlerce kadın erbaneler eşliğinde “Yaşasın 8 Mart. Kadınlar örgütlenmeye, mücadeleye, özgürleşmeye”, “Güvenceli iş barış dolu bir yaşam hakkımız”, “Kadın ve trans cinayetlerine son”, “Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor” pankartlarıyla Eski Adliye önüne kadar yürüdü. “Yaşasın 8 Mart”, “Eşit işe eşit ücret”, “Kadın emeği sömürüsüne son”, “Ölümden değil yaşamdan, savaştan değil barıştan yanayız” dövizlerin taşındığı ellerde sık sık “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganı atıldı. Kadınlar, Ankara katliamında yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarının yanı sıra başta bölge illerinde olmak üzere katledilen kadınların fotoğraflarını da taşıdı.

Eski Adliye önünde konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, tarih yer, zaman ve mekân değişse de Türkiye'nin dört bir yanında kadınların 200 yıl önce fabrikada yakılarak katledilen kadınlar gibi yok sayıldığını, katledildiğini söyledi. Kadınların her alanda ezildiğine dikkat çeken Başaran, kadınların hep beraber mücadeleyi yükseltmelerinden başka çarelerin olmadığını dile getirdi.  

Ortak basın açıklamasını okuyan Antep Demokratik Kadın Platformu adına Özlem Yüksel, AKP’nin bir taraftan kirli savaş politikaları yürüttüğünü diğer taraftan da savaş örtüsü altında sermaye ortaklığında emek düşmanı politikalarına hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Kadın cinayetlerinin gün geçtikçe arttığını belirten Yüksel, “Kadınların yükselttiği her itiraz ve karşı duruş erkek devlet şiddetiyle bastırılmaya çalışılmaktadır. Silopi’de, Cizre’de, Sur’da direnen kadınlar, Cerattepe’nin doğasına ve ormanına sahip çıkan kadınlar iktidarın birinci hedefi olmaktadır. Kadınlar olarak 8 Mart’ın direniş ruhuyla bir kez daha yaşamlarımız üzerinde kurulmak istenen eril tahakküme karşı sesimizi yükseltiyoruz” dedi. Kadınlara yönelik saldırıların artarak devam ettiğini dile getiren Yüksel, “Biz kadınlar AKP’nin ve sarayın savaşına karşı halkların eşit temelde bir arada yaşayabileceği bir geleceğin kadınların barış mücadelesiyle mümkün olacağını biliyoruz. Bu nedenle savaşa karşı barışı, tekçiliğe karşı bir arada yaşamı ve dayatmalara karşı direnişi büyütüyoruz” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra Emek Gençliği, MKM ve HDP Gençliği kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri sergileyen tiyatrolar sergiledi. Alkış ve zılgıtlarıyla gerçekleşen tiyatrodan sonra kadınlar, erbane çaldı ve halaylar çekti. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bisikletçiler, 8 Mart’ta Özgecan’ı unutmadı

SONRAKİ HABER

Bir an önce müzakereye dönülsün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...