08 Mart 2016 11:09

TTB’li kadınlar: Barıştan da, sokaklardan da vazgeçmiyoruz

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı. Samsun’da sekreterini eski eşinden korurken bıçaklanarak öldürülen Dr. Aynur Dağdemir’e adanan açıklamada kadınların isyanının emeği, bedeni, özgürlüğü için eşit günlerin geleceği ana kadar devam edeceği belirtildi. 

159 yıldır “Ne kadınlar sustu, ne de ‘erkek iktidarlar’ kadınların eşitliğini kabul etti” denilen açıklamada, kadına yönelik şiddetin, göstermelik yasa ve uygulamalarla devlet tarafından olağanlaştırıldığı ifade edildi. Devletin yasası ve uygulamasıyla; kadın emeğini piyasa yarışında köleleştirdiğinin belirtildiği açıklamada “Kadınlar süt izni, doğum izni, göstermelik yasalarıyla güvencesiz ve esnek çalışmaya, giderek eve kapanmaya zorlanıyor. Savaş ve kan politikaları ile insan onuru, öldürüldükten sonra çırılçıplak soyularak sürüklenen kadın bedeninde bir kez daha yok sayılıyor. Kutsal analık söylemi, evinin önünde öldürülen hamile kadınların cansız bedeninde ikiyüzlülüğünü dışa vuruyor” denildi. 

Kadının bedeni üzerinde kendi kararını yok sayan, isteğe bağlı düşükleri kamusal güvenceden çıkaran, doğum kontrol yöntemlerine erişimi kısıtlayan sağlık otoritesinin, emeği köleleştirme politikalarına hizmet ettiğinin söylendiği açıklama şöyle devam etti: “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil olması gereken bu çağda, sokağa ve alanlara çıkan kadınların polis şiddetine maruz bırakıldığı bir gün haline getirilmesini içimize sindirmeyeceğiz. Vazgeçmiyoruz! Barışı ve  özgürlüğü, geceleri ve gündüzleri, sokakları ve alanları terk etmiyoruz.” (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Emeği, çalışmayı anlatan oyun: Kırda Bir Yaz Sabahı

SONRAKİ HABER

Eczaneler için son 1 ay!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...