08 Mart 2016 10:54

Emeği, çalışmayı anlatan oyun: Kırda Bir Yaz Sabahı

Paylaş

Halil İMREK
Adana 

Seyhan Belediyesi Şehir Tiyatrosu (SBŞT) Şair Yazar Gülsüm Cengiz’in ‘Kırda Bir Yaz Sabahı’ isimli müzikli danslı çocuk oyunu ile minik izleyicilerine perde dedi. Yazar Gülsüm Cengiz de müzikli danslı çocuk oyununun gösterimine katılmak için Adana’ya geldi.

Gülsüm Cengiz’in yazdığı Veysel Sadak’ın yönetmenliğini yaptığı çocuk oyununda koreografi Selçuk Şahin, dekor Ali Darbaş, müzikler Ezgi Pekel ve Aykut Acarlar, Kostüm Tasarımı Bengisu Mukiyen tarafından gerçekleştirildi.

Gülsüm Cengiz’in çok satan aynı isimli çocuk kitabından sahneye uyarlanan ‘Kırda Bir Yaz Sabahı’ isimli müzikli danslı tiyatro oyununa ilgi yoğun oluyor. İki haftadan bu yana sahnelenmeye başlayan tiyatro oyunu her seansı dolu dolu geçiyor. 

Tiyatro oyununun Prömiyerine yazar Gülsüm Cengiz davet edilmişti ancak uçak seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle gelememişti. 

6 Mart Pazar saat 13.00’te Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde sahnelenen oyuna yazar Gülsüm Cengiz yeniden davet edildi. 

Gülsüm Cengiz’in yazdığı çocuk oyunu, sabah erkenden yiyecek aramaya çıkan ve çalışmadan yiyecek isteyen iki ayı ile arılar ve karıncaların hikayesini anlatıyor. Koca iki Ayı, sabah yiyecek aramaya çıkıyor. Arılara, karıncalara ve çiftçinin bahçesinde duran korkuluktan gidip yiyecek istiyorlar. Ama onlar, çalışmak istemeyen, yan gelip yatıp ve yemek isteyen ayılardır.  Oysa arılar ve karıncalar devamlı çalışıyor ve üretiyorlar. Ayılara da çalışmaları karşılığında yemek vereceklerini söylüyorlar. Kimsenin yiyecek vermemesi üzerine ayılar yiyecek bulma arayışlarını sürdürüyorlar. Ancak açlıkla da baş edemiyorlar. Bunun üzerine yaşananları sorguluyorlar. Sonunda emek olmadan yemek olmayacağı ve herkes gibi çalışıp yiyecek elde etmeleri fikrine varıyorlar.  

SBŞT oyuncularının başarıyla sahneye koyduğu çocuk oyunu haftada üç gün sahneleniyor. Seyhan Yaşar Kemal Kültür Merkezinde ücretsiz olarak sahnelenen oyun salı ve perşembe günleri 10.30 ve 14.00, pazar günüyse 13.00’te izleyiciyle buluşuyor. 

CENGİZ: ÇOCUKLAR BARIŞ İÇİNDE BÜYÜSÜN

Çocuklar ve aileleri ile oyunu izleyen Şair, Yazar Gülsüm Cengiz, oyun bitiminde sahneye davet edildi. Çocuklara ve ailelerine seslenen Cengiz, çocukları çok sevdiğini, çocuklar için kitaplar, oyunlar yazdığını söyledi. Seyhan Belediyesi Tiyatro topluluğuna, yazdığı bu oyunu güzel canlandırdıklarını söyleyen Cengiz, oyunda emeği geçen herkese teşekkür etti. Oyunda emek denildiğini, çalışmak dendiğini hatırlatan, Cengiz, emeğin hak ettiği değeri bulmasını istedi. Cengiz, “Ben istiyorum ki çocuklar emeğin değerini bilerek ve barış içinde yaşasınlar. Barış, emektir, kardeşliktir,  güzelliktir, mutluluktur,  bahardır” dedi. Şair, Yazar Gülsüm Cengiz daha sonra çocuklara ve ailelerine “Çocuğun Ninnisi” adlı şiirini okudu. Oyunun ardından çocuklar Yazar Gülsüm Cengiz ile birlikte fotoğraf çektirdiler.

ÖNCEKİ HABER

‘Savcı'nın Elçi cinayetini aydınlatma çabası yok’

SONRAKİ HABER

TTB’li kadınlar: Barıştan da, sokaklardan da vazgeçmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...