08 Mart 2016 10:40

Fatsa'da bilirkişi madenin sit alanında kaldığını söyledi

Paylaş

Ordu Fatsa’da Bahçeler Mahallesi sınırları içindeki altın madenciliğiyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, maden firmasının ruhsatlarından birinin sit alanında kaldığını, bu şekilde faaliyete devam edilmesinin koruma politikaları ile uyuşmayacağı belirtildi. 

Ordu Fatsa’daki altın madeninin ruhsatlarının sit alanında kaldığı ve bu sebeple 1. derece tarihi sit alanında maden faaliyeti yapılamayacağı gerekçesiyle köylüler, ruhsat veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına başvurarak ruhsatların iptalini talep etmişlerdi. Bakanlığın başvuruyu reddetmesi sonrasında Ordu İdare Mahkemesine gidilerek, konu yargıya taşınmıştı. Mahkeme kapsamında tayin edilen bilirkişiler, yapılan keşif sonrasında maden firmasının mevcut olduğu ruhsatlardan birinin sit alanında kaldığını, bu şekilde faaliyete devam edilmesinin koruma politikaları ile uyuşmayacağı yönünde rapor hazırladı.

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu Üyesi Eren Atasoy, “Siyanür kullanılarak altın ayrıştırmasının yaşamımızı, doğayı tehdit ettiğini biliyoruz. Bilim insanları da sürekli uyarıyor: Siyanürün toprağa, suya, havaya karışarak ölümlere neden olacağını. Bu konuda mücadelemiz sürüyor. Yargı yollarını da sonuna kadar kullanıyoruz. En son açtığımız davalardan biri de işletme sahasında sit alanı olduğuna ilişkindi. Bilirkişi şu an faaliyete başlanılan bölgede (ÇED raporu alınan kısım) değil ama ruhsat bölgesinde sit alanının olduğunu belirledi ve mahkemeye görüşünü iletti. Bu raporun dikkate alınacağını, davanın takipçisi olduğumuzu, doğal çevrenin, yaşamımızın olduğu kadar tarihi alanların da korunması için mücadele edeceğimizi buradan ifade etmek istiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ) 

 

ÖNCEKİ HABER

Cuma ve terör genelgeleri yargıya taşındı: KESK iki genelgenin iptalini istedi

SONRAKİ HABER

‘Savcı'nın Elçi cinayetini aydınlatma çabası yok’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...