08 Mart 2016 09:52

Diyarbakır 8 Mart mitinginden direniş sesi yükseldi

Paylaş

8 Mart etkinliklerinin finalinin yapıldığı Diyarbakır'da, polisin engelleme girişimleri ve yoğun ablukasına rağmen büyük bir coşkuyla kutlandı. 4 koldan yapılan yürüyüşle kadınların giriş yaptığı miting alanında atılan slogan ve çalınan ezgilerle direniş sesleri yükseldi

Kongreya Jinen Azad (KJA) öncülüğünde 8 Mart etkinliklerinin finali yapılacağı Diyarbakır İstasyon Meydanı'na "Bomba ihbarı" olduğu gerekçesiyle uzun süre alınmayan kadınlar, slogan ve zılgıtlarla alana giriş yaptı. Dört koldan yapılan yürüyüşle kadınların girdiği alanda kurulan dev sahneye, "Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor" pankartı asıldı. Miting alanında ayrıca, "Savaşa karşı toplumsal barış erkek şiddetine karşı özgür eş yaşam", "Bimîrateyê Roza ü Srayanma ver biazadîyêmê", "Azadîyatoazadiyamawa" ve "Onurlu yaşamı kadının yüreğinde, coşkusunda ve özleminde yaratan kadınlara bin selam" pankartları da asıldı.

Yürüyüş öncesi DTK önünde bir araya gelen kadınlar, erbaneler eşliğinde Kürtçe ve Türkçe şarkı ile marşlar eşliğinde halaya durdu. Giydikleri yöresel kıyafetlerle renkli görüntüler oluşturan kadınlar, Sur ve Cizre direnişi başta olmak üzere özyönetim alanlarını selamladı.

POLİSİN ENGELLEME GİRİŞİMİNE RAĞMEN YÜRÜYÜŞ BAŞLADI

Kadınların taşıdığı, "Özsavunmayla özgürlüğe" pankartında bulunan özsavunma kelimesini gerekçe gösteren polis, pankart kaldırılmadığı müddetçe yürüyüşe izin vermeyeceklerini kaydetti. Bunun üzerine HDP'li kadın vekiller ve kadın kurumları temsilcilerinin emniyet yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ardından "Biji berxwdana Surê" ve "Jin jiyan azadi" sloganlarıyla kadınlar, İstasyon Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş kolunda en önde erbaneli kadınlar yer aldı. Yürüyüş güzergahında bulunan Ofis Semti'nde alınan yoğun önlem dikkat çekerken, arama noktasında kadınların taşıdığı KJA, DBP bayraklarının yanı sıra katledilen Miray bebek, Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın fotoğraflarının bulunduğu lolipop dövizlere el konuldu. Polis arama noktalarından itibaren alanda ise kadın görevliler tarafından alanın güvenliği sağlanıyor.

Binlerce kadın İstasyon Meydanı'nda buluşurken, miting alanında atılan slogan ve çalınan ezgilerle direniş sesleri yükseliyor. Sahneye, Cegerxwin Erbane Grubu, Amed Bölgesi Şehit Mizgin Korosu, sanatçı Nihal, Koma Berji ve Pınar Aydınlar sahne alması beklenirken, alanda kadınlar büyük bir coşkuyla 8 Mart'ı kutluyor.

YÜKSEKDAĞ: YAŞAMIN ORTASINDA DİMDİK AYAKTAYIZ

D8 Mart mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, alanı dolduran kadınları ve direniş alanlarında öncülük eden kadınları selamladı.

Yüksekdağ'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Hepinizin görkemli direnişini selamlıyorum. Bugün burada özgür kadının baş eğmeyen, teslim olmayan kadının sembolü olarak birleştiniz. Direniş şehrinden Amed'in Sur'un bağrında özgürleşerek güzelleşen kadını selamlıyorum. Çiçekleri koparabilirsiniz ama baharın gelişini engelleyemezsiniz. İşte kadınlar direnerek baharı getirdi. Halklarımızın aydınlık günlerine merhaba.

Bugün kadınların yüreğinden Sur'a, Cizre'ye, İdil'e baş eğmeyen özgürlük sevdalılarına selam olsun. Biz onlara kan dökemeseniz demedik. Çünkü onlar kan öldürmeyi, katletmeyi iyi bilirler. Ama onların bildikleri onları kurtarmaya yetmeyecek. Bu bildikleriyle zulüm iktidarını ayakta tutamayacaklar, onlar çöktüler ve çökecekler. Bu vahşetin ortasında zor olan ayakta dimdik durmaktır. Kadın, yaşam ve özgürlük iradesine kendini adamaktır. Biz tam da yaşamın ortasında dimdik ayaktayız, bu kadınlar eğilmedi asla eğilmeyecek. Önümüze koydukları zulme karşı direniş menziline ulaşmadan durmayacağız, çünkü verdiğimiz sözler var. Kadınlara, Sêvê, Pakize, Taybet anaya, Fatma anaya sözümüz var. Cizre'de çıplak bedenini utanmazca sergiledikleri kadın arkadaşımızın direnişine sözümüz var. Sözümüz kazanma teminatımızdır.

'DİZ ÇÖKMEDİK, ÇÖKMEYECEĞİZ'

Biz kadınlara verdiğimiz sözden dönmedik dönmeyeceğiz. Tarih şahidimizdir. Bugün yine aylardır Sur'daki abluka sürüyor. Cizre'de yaptıklarını yapma peşindeler. 'Sivilleri tahliye ettik' demelerine rağmen hala orada siviller var. 'Eğer diz çökmüyorsanız zorla çöktüreceğiz' diyorlar. Ama bilmedikleri bir şey var biz diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Biz gururluyuz. 0 vahşete rağmen Cizre kadınıyla çocuğuyla bu vahşete karşı koydu. Cizre onurumuzdur. Cizre'de vahşet bodrumlarında katledilen Mehmet Tunç'un dediği gibi direnişimizle gurur duyuyoruz, ama onlar tarih sayfalarında suç ve utanç olarak yazılacak.

'KADIN DİRENİŞİMİZİ KORUYACAĞIZ'

Onlar bu utancın hesabını verecek. Biz direndikçe onların çöktürme planı çökecek. Biz direndikçe onların tankları topları işlevsizleşiyor, hükmü kalmamıştır. Biz, yaratmak istedikleri korkuları bertaraf ettik. Onların karşısında direnen bir halk var. İşte bu yüzden korkuyorlar. Bu topraklarda kamu 'düzenini sağladık' dedikleri yerde ne yaptıklarını tüm dünya görüyor. Onların girdiği yerde 'düzen' dedikleri yerde yıkılmış evler, nehirlere dökülen cenazeler var. Bizler bunlar karşısında kadın direnişini koruyacağız. Onlar insanlık değerlerini çiğnedikçe bizler bu değerleri bayrak kuşanıp yürüyeceğiz.

'KADINDAN KORKUYORLAR'

8 Mart etkinlikleri yasaklandı. İzin verilen yerlerde polis ordusu arkasında çalışmalarını yürüttüler. Ev ev, kapı kapı dolaşarak kadınların alanlara çıkmamaları için tehdit ettiler. Maden düzeni sağladınız neden kadınları tehdit edecek kadar küçüldünüz ve neden korkuyorsunuz? Neden acilleşiyorsunuz? Bizler alanlara, direnişlere çıkarken siz neden orduyla alanlara çıkıyorsunuz? Birilerini korkuyla iktidarı altına almaya çalışanlar korkunun en büyüğünü yaşalar. Bir araya gelen 3 kadından korktular. Biz sözlerimizi onların yüzüne vurduğumuz için korkuyorlar. Bu korkuyla yaşayan iktidarlar vekillerimizin dokunulmazlıklarını kaldırarak korkutmaya çalışıyorlar. Biz bu iktidardan her şeyi bekliyoruz. Bunlar tam bir terör devleti olmaya gidiyorlar.

'CESARETİNİZ VARSA TÜM VEKİLLERİN DOKUNMAZLIĞINI KALDIRIN'

Bu zamana kadar terörlerinin karşısında tek güç kadınlar ve bizleriz. Bu gün böyle, yarın da böyle de olacak. Eğer bir parça cesaretleri varsa bir parça siyasi ahlakları varsa tüm milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırsınlar. Kim hırsızlıktan, kim düşünden yargılanacak o zaman göreceğiz. Biz hiçbir zaman korunma zırhına yaslanarak siyaset yapmadık. Bizler hiç dokunulmazlık zırhlıyla hareket etmedik. Biz mücadele etmeyi, sizleri alt etmeyi çok iyi biliriz. Sizler o zırhlar olamadan bir adım atmazsınız. Rahat olun bizler direndikçe önümüzde hiçbir güç duramaz.

'TARİH DİRENENLERİ YAZACAK'

Bizler, tarihi direnenler yazacak. Onlar bir zulüm, diktatörlük tarihini yazamaya çalışıyorlar. Bir bütün bir Türkiye tarihini biz direnişimizle yazacağız. Zulüm edenler kaybedecek. Bizi tehdit eden darbenin hazırlığını yapanlardır. Yargılanmadan kurtulamayacak olanlar savaş suçu işleyenlerdir. Bu irade de halkta vardır. Geçen yıl gibi Sayın Abdullah Öcalan'ın okuyacağımız bir mesajı yok ama selamı ve desteğini biliyoruz.

'DİRENEN KADINLARA SELAM'

Bu iktidarın zulüm tecridini kadınlar olarak lanetliyoruz. Bu tecridi kadınların direnişi kıracak. Bizler kazanacağız. 8 Mart baharın müjdesidir. Baharı müjdeleyen özyönetim alanlarında, alanlardan şiddete karşı özsavunma bilinciyle ayakta duran kadınlara selam olsun."

Miting, Cegerxwîn Erbane Grubu, Amed Bölgesi Şehit Mizgin Korosu, sanatçı Nihal, Koma Berji ve Pınar Aydınlar sahne almasıyla devam etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Davutoğlu’yu protesto eden işçiler darbedilerek gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Derince Yenikent'te 8 Mart kutlaması: Tacize, tecavüze, şiddete ve sömürüye karşı alanlardayız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa