07 Mart 2016 14:54

Pülümür’de evlere giren silahlı kişiler kim?

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı pek çok köy ve mezrada bulunan evlere, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler cam ve kapıları kırarak giriyor, evleri dağıtıyor. Bir evden HDP’ye ait broşür ve pankartlar alınırken, Şahin ailesinin evi ise silahlı kişiler tarafından basıldı. Köye giden tek yol karakolun önünden geçmesine rağmen, bu silahlı kişilerin kim olduğu hâlâ tespit edilemedi. Aileler tedirgin olduklarını belirterek, evlere dadanan kişilerin tespit edilmesini istiyor.
Pülümür’de Muti’ye bağlı Doğanpınar köyü yaz aylarında kırk hane olurken, kış aylarında ise on beş haneye düşüyor. Köyde ikamet eden Şahin ailesinden Songül Şahin’in anlatımına göre, geçtiğimiz günlerde silahlı kişiler saat 09.00’da evin kapısını ve camını kırarak içeri girdi. O sırada evde bulunan Songül Şahin, olay gününü şöyle anlattı: Geçen hafta perşembe günü, benle iki buçuk yaşındaki kızım evdeydik. İçeriden kapıyı kilitledim. Kapının tokmağını çevirdiler, ‘Kim o?’ dedim, ‘Aç’ demesiyle camı kırması bir oldu, elini içeri soktu, anahtarı çevirdi, kapıyı açıp içeri girdiler. Biri boğazıma yapıştı, üç kişilerdi, silahını çekti, kafama dayadı, eşimi sordu, işe gittiğini söyledim. Biri içeri girdi, kızımı getirdi. Ben çırpınmaya başladım, sonra beni yere attı, kızımı da üstüme attı. Bu sırada dışarıdakiler bağırdılar; ‘Hadi Seko’ diye. Ondan sonra evden çıktılar, dışarıda siyah bir araba duruyordu, orta kapısı açık, içerisi  kalabalıktı, hepsi silahlıydı.”
Songül Şahin’in eşi Cebrail Şahin de, bölgede genellikle boş evlere girildiğini, yaşanan olaylar arasında silahlı olarak yalnız kendi evlerine girildiğini ifade ederek, “Olayın hırsızlık amaçlı mı yoksa başka bir şey için mi olduğunu bilmiyoruz. Benim evime girenler, silahlı, çoluk çocuğuma zarar verme amacıyla gelen tanımadığımız insanlar. Kimseyle düşmanlığımız yok. Bilmiyorum bu nasıl bir oyundur, devletin oynadığı bir oyundur mudur, şüphelenmemek elde değil. Karakola suç duyurusunda bulundum. Köyümüze tek giriş olan yol, bu yol. O da jandarma karakolunun önünden geçiyor. MOBESE kamaralar var ama, karakol ‘Elimizde görüntü yok’ diyor. Köye yabancı araçlar giriyor, karakol ‘Böyle araç geçmedi’ diyor. Tedirginiz” diye konuştu.

HDP BROŞÜR VE PANKARTLARI ALINDI
Aynı güzergahta bulunan Dağ Yolu nahiyesine bağlı Süleyman Uşağı (Şeteri) köyünde de benzer bir olay yaşandı. Bahar ve yaz aylarını köydeki evinde geçiren Süleyman Kahraman, köydeki evine gittiğinde şaşkına döndü. Evlerinin kapısının penceresinin kırıldığını gören Kahraman’ın evinin içinde de her şey kırılıp, dökülmüş vaziyette. Kimler tarafından yapıldığını bilmediğini söyleyen Kahraman, “Evde bana ait otomatik av tüfeğim ile babamdan kalan tüfeği götürmüşler. Gördüğünüz gibi eşyalar dağıtılmış kırılmış hırsızlık amacıyla girilmemiş. Depo olarak kullandığım yeri de dağıtmışlar. 1997’den beri bu köyde ikamet ediyorum başımıza hiç böyle bir olay gelmedi. Ben HDP’nin Pülümür ilçesinin yönetimindeyim, seçim çalışmalarında partiye ait broşürler pankartlar vardı, onları da götürmüşler. Siyasi kimliğimden dolayı yapmış olabileceklerini düşünüyorum. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağım.” dedi.
Pülümür İl Genel Meclisi Üyesi Erdal Şanlı da, şüpheli bir durum olduğunu ifade ederek, “Hırsızlık olayı da değil. Ev darmadağın. Yarbaşı köyünde, iki hafta önce aynı durum olmuştu. 12 konut var, beş tanesine girmişler. Bu yol boyundaki hemen hemen bütün köylerde oldu bu durum” diye bilgi verdi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Sayın Başbakan temenni ederim ki parayı alarak döner

SONRAKİ HABER

AB Mülteci Zirvesinde anlaşma yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...