07 Mart 2016 13:28

Kadın işçi ve emekçiler: Modern köle olmayacağız

Paylaş

Sendikal Güç Birliği Kadın Koordinasyonu, DİSK Kadın Komisyonu ve KESK İstanbul Kadın Meclisi, kıdem tazminatının fona devri, özel istihdam bürosu ve doğum sonrası yarı zamanlı çalışmaya karşı Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. “Güvenceli iş, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz”, “Tazminat hakkımız gasbedilemez”, “Kadınlar sendika yönetimine” sloganlarının atıldığı eylemde, önceki gün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla toplanan kadınlara polis müdahalesine de tepki gösterildi. 

TALEPLER SIRALANDI

Eylemde konuşan KESK İstanbul Kadın Meclisi Üyesi Begüm Ertokuş, Mecliste kabul edilen torba yasayı hatırlatarak, “Kadınların evdeki karşılıksız emeği bahane edilerek işyerlerinde de esnek çalışma rejiminin temel unsuru haline getirilmeleri yaşadıkları çifte sömürünün derinleşmesinden başka bir anlam taşımamaktadır” dedi. Ertokuş, taleplerini ise şöyle sıraladı: “Çocuk bakım izinlerinin hak kaybı ya da part-time çalışma dayatması olmaksızın erkeklerle eşit hak ve sorumluluklarla düzenlenmesi, kamu kreşlerinin açılması. İşverenlerin kreş yükümlülüğünü yerine getirmesini sağlayacak yaptırımların hayata geçirilmesi. Çalışma düzeninin kadınların ve erkeklerin çocuklarına bakma yükümlülüğüne uygun şekilde düzenlenmesi.”

GÜVENCESİZ ÇALIŞMA EN ÇOK KADINLARI ETKİLER

Sendikal Güç Birliği Kadın Koordinasyonundan DHL İşçisi Sinem Top ise kıdem tazminatının fona devredilmesi girişiminin emekçilerin iş güvencesini ortadan kaldıracağını ifade ederek, “İşçilerin kolayca işten çıkarıldığı bir çalışma rejimi en çok kadınları vuracaktır. İlk kadın işçiler işten atılacak, geçici ve güvencesiz çalışma kadınlar için doğal çalışma biçimi haline gelecektir” dedi. Top, Mecliste görüşülen özel istihdam bürosu yasa tasarısına da şu sözlerle tepki gösterdi: “Kıdem, ihbar tazminatı yok edilecektir. Kural dışı, güvencesiz, esnek çalışma kural olacaktır. Sendikal örgütlenme zorlaşacak, işçiler düşük ücrete mahkum olacak, istenildiği gibi kullanılıp kapı önüne koyulacaktır. Kadınlar esnek çalışmaya itilerek doğum izni, çocuk bakımı bahanesiyle özel istihdam bürolarına mahkum edilmek, modern köle haline gelmek istemiyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gebzeli işçiler komite kurdu

SONRAKİ HABER

Emekçi kadınlar kreş istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa