07 Mart 2016 12:36

Tomografi skandalına tepki: Kâr için bebeklerimiz riske atılıyor

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Aydın Adnan Menderes Üniversite (ADÜ) Hastanesindeki 0-5 yaş arası çocuklara yüksek dozda radyasyon verilerek beyin tomografisi çekildiği haberimizle ilgili gazetemize konuşan Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, olayı bir sağlık felaketi olarak niteledi. Aydın, sağlıkta her gün farklı örnekleri yaşanan felaketlerin sorumluluğunun sağlıkta dönüşüm sistemi olduğunu söyledi. 

‘HER ÇEKİM KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR’

ADÜ Radyoloji Ana Bilim Dalındaki tomografi çekimlerinin, son üç yıldır hizmet satın alımı sonucu “Özel Adıyaman Görüntüleme Şirketi”ne verildiğini aktaran Aydın, bilgisayarlı tomografi incelemesinin radyolojik görüntüleme yöntemleri içinde vücuda en fazla radyasyon verilen yöntem olduğunu dile getirdi. Bir beyin tomografisi çekimi sonucu kişiye 100-200 akciğer grafiği çekilmiş kadar radyasyon verildiğini kaydeden Aydın, “Bilgisayarlı tomografi incelemesinde verilen radyasyonun en önemli riski kanser oluşturmasıdır. Hayatında bir defa bilgisayarlı tomografi çektiren çocuğun radyasyona bağlı kanser olma riski yaklaşık yüzde 0.03-0.05 oranında artıyor. Çektirilen tomografi sayısı arttıkça kanser olma riski de artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün açıklamasına göre kanser ile radyasyon dozu arasında ilişki lineerdir ve eşik değer yoktur” dedi. 

ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Çocuklarda radyasyon konusunun çok daha önemli olduğunun altını çizen Aydın, büyüme ve gelişme döneminde daha hızlı hücre çoğalması oluşan çocuklarda radyasyonun hızlı çoğalan hücreleri daha çok etkilediğini vurguladı. Erişkinlere uygun radyasyon dozlarıyla çocuklara çekim yapıldığı taktirde çocukların vücut kitleleri küçük olduğu için alacakları radyasyonun daha fazla olacağını ifade eden Aydın, erişkin çekim parametreleri ile yapılan çocuk incelemelerinde alınan radyasyonun yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu söyledi. 

Aydın; “Tüm bu gerçeklikler ışığı altında ADÜ Radyoloji Ana Bilim Dalında sayısını ve süresi henüz belli olmayan bir şekilde 0-5 yaş arası çocuklarda normalin 7-10 katı radyasyon düzeyinde beyin tomografisi çekilmesi işlemleri bir sağlık felaketidir. Sağlık hizmetlerinde her gün değişik örnekleri ile yaşadığımız bu felaketlerin tek sebebi sağlıkta dönüşüm sistemidir. Sağlıkta dönüşüm ile sağlık meta haline getirilmiş, sağlık hizmetleri özelleştirilmiş ve taşeron eli ile verilir haline getirilmiştir” diye konuştu. 

‘BEBEK KATİLİ SİSTEM’

Aşırı  kazanç adına her şeyin mübah kabul edildiğine dikkat çeken Aydın, “Sağlıkta Dönüşümde kalite değil sayı yani daha fazla para amaç haline gelmiştir. Bu sistem sonrası Türkiye dünyada kişi başı en dazla MRI ve tomografi çekilen ülke haline gelmiştir.

ADÜ Radyoloji Bölümünde hizmet satın alımı sonucu radyoloji çekimlerinin özelleştirilmesi ile çocuklarda yaşadığımız bu felaket tablo bize daha fazla kazanç uğruna bebeklerimizin yani geleceğimizin bile çok kolaylıkla feda edilebildiğini göstermektedir. Bu sistem bebek katili bir sistemdir ve sürdürülemez” dedi. 
Sağlıkta dönüşüm sisteminin daha fazla kazanç adına vatandaşlara daha fazla kanseri, ölümü dayattığını belirten Aydın şöyle devam etti; “Türkiye’de ve Aydın’da sağlık sistemi iyi yönetilmiyor, denetlenmiyor. Sağlık hizmetleri sağlık çalışanları dışlanarak ve yok sayılarak, bilimsel ve düşünce özgürlüğü ortamları yok edilerek, baskı ve cezalandırmalar ile her şey paraya endekslenerek, taşeron sistemleri ile yürütülemez.” Aydın, Aydın Tabip Odası olarak 

ADÜ Radyoloji Bölümünde yaşanan sağlık felaketinin ciddi bir şekilde araştırılmasını, gerçeklerin kamuoyu ile paylaşılarak bu ve benzeri üzücü olayların bir daha yaşanmasına fırsat verilmemesini talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Özel: Bütün dokunulmazlıkları kaldıralım

SONRAKİ HABER

MMO Genel Kurulunu tamamladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...