07 Mart 2016 11:17

Hukukçular: Cizre'de insanlık suçu işlendi

Paylaş

Cizre'de incelemelerde bulunan İHD, MHD ve ÖHD üyesi hukukçular, yaşananların bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Hukukçular topladıkları bulguların hepsini yerel ve uluslar arası mahkemelerde delil olarak kullanacaklarını ve hukuki zeminde mutlaka yaşatılan katliamın hesabını soracaklarını söyledi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde sıkıyönetim saldırılarına gündüzleri verilen ara ile birlikte kente gelen ve incelemelerde bulunan Şırnak Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) üyesi avukatlardan oluşan heyet, kentte yaptıkları incelemelere dair basın açıklaması yaptı. Cizre'de yaratılan tablonun insanlık suçu olduğunu belirten hukukçular adına Şırnak Barosu üyesi Rojhat Dilsiz açıklamada bulundu.

'CENEVRE SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI DAVRANILDI'

Cizre'de daha önce yaşanan ve 9 gün süren sıkıyönetim uygulamasının bugün yaşananların habercisi olduğunu belirten ve o dönem de hukukçular olarak uyarılar yaptıklarını belirten Dilsiz, "O günlerde kente çok ağır saldırılar olmuştu. Bu 80 günlük süreçte de tamamen kentteki herkes ve her şey hedef haline getirildi. Bir imha konsepti ile karşı karşıya kaldık. Devlet bu politikayı aylar öncesinden başlatacağının sinyalini vermişti" dedi. Günlerdir Cizre'de sokaklarda çalışmalar yaptıklarını ve insanlık suçu işlendiğine dair birçok delile de ulaştıklarını kaydeden Dilsiz, "Uluslararası mahkemelerde Türkiye'yi yargılatacak çok sayıda deliller toplandı. Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı davranıldı. Kente yaşayan herkes hedef haline getirildi. 250'den fazla insan yaşamını yitirdi. Yüzden fazla yaralı oldu. Kente bulunan evlerin çoğu tahrip edildi. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşlenen suçlara dair delil toplamaya devam ediyoruz. Bu delillerin hepsini kullanacağız" dedi.

'AİHM SİYASİ KARAR ALDI'

Süreç boyunca da AİHM ve AYM yoluyla hukuki süreçleri işletmeye çalıştıklarını belirten Dilsiz, fakat mahkemelerin politik gerekçeler ve siyasi çıkarlar yüzünden üzerlerine düşeni yapmadıklarını söyledi. Dilsiz, "Alınan kararın hepsi siyasi kaygılar yüzünden adaletli olmadı" dedi.

'HALKIMIZ BELGE İMZALAMAMALI'

Cizre halkına da kendilerine bu süreçte imzalatılmak istenilen hiçbir belgeye imza atmamaları uyarısında bulunan Dilsiz, " Katliamdan etkilenen tüm yurttaşların kurduğumuz komisyona başvurması gerekir. Biz komisyon avukatlarının olmadığı herhangi bir inceleme esnasında kimsenin imza atmaması gerekir. Devlet yetkilileri bilinçli bir şekilde bazı belgeler imzalatabilir. Halkımızın atacağı bir imza hem yaşanılan suçun kapatılması hem de zararların görmezden gelinmesi noktasına sorun teşkil edecektir" dedi.

'İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ'

Dilsiz'in ardından söz alan HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da, Cizre'de devlet güçlerinin "düşman hukukuna" dahi aykırı davrandığını söyledi. Tuğluk, "Burada hukuk, insanlık adına bir şey bırakmadılar. Ellerinden gelen tüm kötülüğü yaptılar. Burada katliam ile birlikte insanlık suçu işlenmiştir. Burada çatışmaların olmadığı mahallerde bile bu suç işlenmiştir. Savunmasız insanlar öldürüldü. Her yer talan edildi. İnsanlara sistematik işkence uygulandı. Yaralı yakalanan insanların çoğuna işkence yapıldı. Hastanelerde ve ambulanslarda insanlara işkence uygulandı" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cizre’de ders zili çaldı, boş kalan sınıflar birleştirildi

SONRAKİ HABER

Gerger’de mermer ocağında patlama: 1 ölü,1 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...