07 Mart 2016 10:41

Cizre’de ders zili çaldı, boş kalan sınıflar birleştirildi

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak 

Sokağa çıkma yasağının kısmen kalktığı Cizre’de yaklaşık 3 ay aradan sonra öğrenciler dersbaşı yaptı. Birçok okulun çatışmalardan dolayı kullanılamaz hale geldiği ilçede sınıfların büyük kısmı boş kaldı. İlçede birçok okul ise karakola çevrildi.

ÖĞRENCİLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU OKULA GİTMEDİ 

Çatışmalardan dolayı ilçeyi terk eden öğretmenlerin büyük bir bölümü Cizre’ye dönerken aylar sonra ilk ders zilinin çaldığı okullarda birçok sınıf boş kaldı. İlçeden görüştüğümüz öğretmenler, öğrencilerin büyük bölümünün çatışmalar nedeniyle gittikleri şehirlerde eğitimlerine devam ettiğini, ilçede kalan ve geri dönen öğrencilerin büyük çoğunluğunun da yaralarını sarmak ve ailelerinden uzaklaşmak istemedikleri için okula gelmediklerini ifade etti.

MİLLİ EĞİTİM’DEN ‘BASINA BİLGİ VERMEYİN’ TALİMATI

Okullarda eğitimin nasıl devam ettiğini ve öğrencileirn ne düzeyde okula geldiğini sormak için aradığımız okul idarecileri ise Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullardan basına kesinlikle  görüntü ve bilgi verilmemesi talimatı aldıkları için bilgi vermeyeceklerini söylediler. Sur Mahallesinde bulunan ve çatışmalarda hasar gören Vatan İlkokulu’na sabah saatlerinde ders başı yapmak için giden bir öğretmen ise okulun hasar görmesinden dolayı öğrencilerin gelmediğini, okula giden öğretmenlerin ise okul idaresi tarafından geri gönderildiğini belirtti. Aynı öğretmen tadilat bittikten sonra öğretmenlerin ders başı için çağrılacağı bilgisi aldıklarını söyledi.

OKULLAR KARAKOLA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

3 aylık sokağa çıkma yasağı ve saldırılardan okullar da nasibini almış. Çatışmaların yoğun yaşandığı Cudi, Sur ve Nur Mahallelerinde bulunan birçok okul kullanılamaz hale gelirken, sağlam olan birçok okul ise karakola dönüştürülüyor. Daha önce bu hasarlı ya da karakola dönüştürülen okullarda eğitim gören öğrenciler ise sağlam kalan okullarda eğitimlerine devam edecek. Sur Mahallesi’nde bulunan İsmail Ebuliz Orta Okulu, Cudi Mahallesi’nde bulunan  Endüstri Meslek Lisesi, Alibey  Mahallesi’nde bulunan Selahattin Eyubbi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ve Nur Mahallesi’nde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi karakola dönüştürülecek okullar.

BİNLERCE ÖĞRENCİ NAKİLLERİNİ BAŞKA ŞEHİRLERE ALDI

YGS ve TEOG sınavlarına girecek olan 12. sınıf ve 8. sınıf öğrencileri ise Mardin ve Batman’da eğitimlerine devam ediyor. Çatışmalar nedeniyle eğitimleri için başka şehirlere gidip de nakillerini oradaki okullara kalıcı olarak alan öğrenci sayısı da azımsanmayacak düzeyde. İlçede nakil alan öğrenci sayısı binlerle ifade edilirken sadece Kaymakam Mümin Heybet Ortaokulunda 200’den fazla öğrenci nakillerini almış durumda. 

ÖNCEKİ HABER

Cizre’de incelemelerde bulunan HDP’li Pervin Buldan: Tabaklara dışkılarını yapıp dolaba koymuşlar

SONRAKİ HABER

Hukukçular: Cizre'de insanlık suçu işlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...