07 Mart 2016 00:54

Ekvadorlu kadınlar Erdoğan’ı BM’ye şikayet etti

Paylaş

Elif GÖRGÜ
İstanbul

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının şiddetine uğrayan Ekvadorlu kadınlar, Erdoğan’ı Birleşmiş Milletlere şikayet etti. Kadınlar, uluslararası bir uyarı ya da yaptırım olmadığı sürece kıtalararası şiddetin peşini bırakmamakta kararlı. 

4 Şubat’ta Ekvador ziyareti sırasında bulunduğu bir üniversitede Kürt halkına yönelik saldırılar nedeniyle Erdoğan’ı protesto eden 6 kadına, Cumhurbaşkanlığı korumaları saldırmış, kadınlar darp edilerek salondan atılmıştı. 

Koruma şiddetine maruz kalan Anabell Guerrero, Cristina Cachaguay, Karla Calapaki, Pilar Rassa, Stephanie Altamirano ve Ana Vera, Birleşmiş Milletlere başvurarak Cumharbaşkanı Erdoğan’ı şikayet ettiler. 

'SONUÇ ALANA KADAR DEVAM'

Kadınlar ilk olarak Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü’ne (BM Kadın) mektup gönderdiler. Kadın Hakları Ulusal Platformu adına gönderilen mektuptaki görüşme talebi kabul edildi. BM Kadın Ekvador temsilciliği yapılan görüşmeyi aktaran Karla Calapaki, örgütün kendileriye dayanışma gösterdiğini belirterek, iki öneride bulunduklarını aktardı. Buna göre kadınlara Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığa Karşı Sözleşme (CEDAW) Komitesi’ne şikayette bulunmaları ve BM kadına yönelik şiddet özel röportörü ile görüşmeleri önerildi.  

Gazetemize konuşan Calapaki, kadın örgütleri ile yeniden bir araya gelerek hangi yolu izleyeceklerini tartışacaklarını belirtti, konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. 

Ekvador basınına konuşan Ana Vera da, Erdoğan’ı bir “savaş suçlusu” olarak gördüklerini söyleyerek, Türkiye’de Kürt halkına yönelik uygulamaların uluslararası kamuoyunda tartışıldığını belirtti. 

EKVADOR’DA NELER OLDU?

4 Şubat’ta Latin Amerika ülkesi Ekvador’un başkenti Quito’da bulunan Ulusal Araştırma Enstitüsü’nde (IAEN) konferans veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, enstitünün içinde ve dışında Ekvadorlular tarafından protesto edildi.

AKP Hükümetinin Kürt halkına yönelik saldırıları nedeniyle tepki gören Erdoğan’a, konferans salonunda da Ekvador Kadın Hareketi’nden kadınlar “Fuera/ Dışarı” diye bağırarak tepkilerini ifade etmek istedi. 
Erdoğan, kürsüden Türkçe olarak “saygısız tipler” derken, Türk korumaları da kadınlara saldırdı. Kadınların ağızlarını kapatan korumalar, sürükleyerek ve darp ederek kadınları salondan çıkardı. Bu sırada Ekvadorlu güvenlik güçleri ise hiçbir müdahalede bulunmadı. 

Türkiyeli korumaların, ülkelerinin yurttaşlarına yönelik saldırısı Ekvador’da büyük tepki gördü, Türk büyükelçiliği Dışişleri Bakanlığına çağrılırken, Devlet Başkanı Rafael Correa da “başka bir ülkede böyle davranamazsınız” şeklinde açıklama yaptı.  

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da kritik İslam Zirvesi: Sisi ve AKP arasındaki buzlar eriyor mu?

SONRAKİ HABER

Gine’den Erdoğan’a mesaj var: Bize saray değil demokrasi lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...