07 Mart 2016 00:51

Mültecilerin protez ihtiyacı karşılanmıyor

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Avrupalı devletlerin, mülteciler için güvenli ve yaşanabilir olduğunu iddia ettiği Türkiye’de mülteciler zor şartlar altında yaşıyor, Geçici Koruma Yönetmeliği’nde yer alan kısıtlı haklardan bile tam faydalanamıyorlar. En zoru ise sağlık hakkından yeterince yararlanamamaları.

Binlerce örnekten biri olan Suriyeli mülteci çocuk Ahmet’in duyabilmesi işitme cihazına ihtiyacı var ama devlet Ahmet’in Türkiye sınırları içinde işitme yetisini kaybetmediğini gerekçe göstererek bu zorunlu ihtiyacı karşılamıyor.

Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye yerleşen mülteciler insanlık dışı şartlarda, geleceksiz, statüsüz bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Avrupa Birliği’nin mültecileri kalması için milyarlarca avro verdiği Türkiye’den mülteci yaşamlarını ele almaya çalıştık. 

BİR EVDE ÜÇ AİLE

Resmi kayıtlara göre 90 bin gayri resmi bilgilere 300 bin üzerinde mültecinin yaşadığı İzmir’in Kadifekale bölgesinde mülteci ailelerin evine misafir olduk. Bir bahçeye bakan 3 oda, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşan bu evde 3 ayrı aile yaşıyor. Her biri en fazla 20 metrekare olan odalardan Şeyh ailesinin odasına ya da onların deyimiyle evlerine girdik. Ailelerin her biri bir oda ve ortak kullanım alanları için 200 TL kira ödüyor. 

Şeyh ailesi anne Meyade ve 5 çocuğundan oluşuyor. Meyade’nin eşi Suriye’deki savaşta kaybolmuş, kendisinden bir daha haber alamamışlar. Meyade de çocukları ile birlikte 1 yıl önce Türkiye’ye gelmiş. Meyade, gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve kirayı ödeyebilmek için çöpten kağıt topladığını ya da dilencilik yaptığını söyledi. 

İŞİTME CİHAZI 2250 TL

Meyade’nin çocuklarından 7 yaşındaki Ahmet ise, iki yıldır duymuyor. İki yıl önce yüksek ateşten dolayı duyma yetisi azalan Ahmet, evlerinin yakınlarında patlayan bombalardan dolayı tamamen duyma yetisini kaybetmiş. Meyade oğlu Ahmet’in tedavisi için Tepecik Hastanesi’nin Alsancak’ta bulunan Kulak-Burun-Boğaz Polikiliğine götürmüş. Burada Ahmet’e işitme kaybının kalıcı olduğuna ve duyması için işitme cihazı takması gerektiğini dair sağlık kurulu rapor verilmiş. Ancak devlet bu protezi karşılamıyor. Cihazın maliyeti ise 2250 lira. Ailenin ise bu parayı karşılayacak imkanı yok. 

AFAD’ın 2015/8 Sayılı, Geçici Koruma Altındaki Yabancılara İlişkin Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi başlıklı genelgesinin 13. maddesinde “Ülkemize giriş yapmadan önce oluşmuş organ ve uzuv kayıplarına ilişkin tedavi giderleri karşılanmaz” deniyor. Bu madde gerekçe gösterilerek Ahmet ve Ahmet gibi binlerce mültecinin temel ihtiyacı olan protezleri karşılanmıyor. Gazetemize konuşan Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Abdulhak Şen, mültecilerin bu paraları karşılayamayacaklarını belirterek “Bu insanların desteğe ihtiyacı var. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nden bu sorunları çözmesini istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Karışık hayatlar

SONRAKİ HABER

Almanya’dan mini iş sözleşmesi örneği: İş mini, sömürü katmerli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...