06 Mart 2016 17:20

Savaş ve kadinlar mesele kitap’ta: Bombalar hayatımıza düşüyor

Paylaş

Mesele kitap dergisi, 111. sayısında kapağına savaş ve kadınlar konusunu taşıdı. Her yanda kadınlar devlet ya da erkek şiddeti yüzünden hayatını kaybediyor. Ülkenin bir ucunda devletin öldürdüğü kadınların bedeni üzerinden iktidar şovu yapılırken, diğer yanında tecavüz ve cinayet kol kola gidiyor. Dergi savaşın kadınları nasıl etkilediğini ve kadınların barışının olanaklarını tartışıyor. 

Dosya konusu için, Şöhret Baltaş, Reddi Nisyan’da yazdı: “Yaşasın umut.” Yeşim Dinçer ve Deniz Ulusoy, Sylvia Walby’nin Patriyarka Kuramı kitabını “Patriyarka Kuramı’na Türkiye’den bakmak” başlığıyla değerlendiriyor. Aslı Saroğlu, Deniz Ulusoy ve Şöhret Baltaş, Türkiye’de savaş, barış ve kadını konuştu. Şöhret Baltaş, “Barışı ve hakikati istiyoruz” diyen  ‘Barış İçin Kadınlar’la bir araya geldi. Yasemin Temizarabacı Yıldırmaz yazıısnda ütopya ve kadınlar arasındaki ilişkiyi ele alıyor. 

Mehtap Doğan ise  “Hatırlamak ve Anlatmak İçin Şehre BAK” projesinin kurucuları Berîvan Akelma ve ve Yağmur Cihan’la sohbet etti: “Batmanlı kadınlardan Virginia Woolf’a selam!”

‘BARIŞ OLSUN! YETER ARTIK!’

Kitap değerlendirmeleri, kültür-sanat yazıları, televizyon yazıları, röportajlar ve güncel konulara dair yazılar Mesele’nin 111. sayısında: Kısa Kısa’larda, Hasan Aksakal, Fatmagül Berktay’ın Dünyayı Bugünden Sevmek kitabını değerlendirdi. Aslı Sarıoğlu, Zabel Yesayan’ın Meliha Nuri Hanım kitabınına dair düşüncelerini yazdı. 

Candan Yıldız, Hannah Arendt’in “radikal kötülük” kavramından hareketle devletin Kürtlerle savaşını,  “Dayanabilecek miyiz?” başlığıyle aktardı. Feyzi Çelik, polis tarafından vurulan ve cesedi sekiz gün sokakta kalan Taybet Ana’nın oğlu Mehmet İnan’la konuştu: “Barış olsun! Yeter artık! İnsanlar ölmesin!” 
Mahmut Şenol, Ahmet Coşkun’un Acuka kitabını,  Gencer Çakır, Michael Löwy’nin Sürekli Devrim Teorisi kitabını, Mehmet Akkaya, Haluk Gerger’in Canavarın Ağzında kitabını, Feyzi Çelik, Yalçın Küçük’ün Tenkit kitabını, Can Semercioğlu, Orhan Pamuk’un Kırmızı Saçlı Kadın kitabını, Deniz Ayyıldız, Erlend Loe’nun Doppler kitabını, ve Nil Ormanlı da Marc Chagall’ın Hayatım kitabını değerlendirdi bu sayıda.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Jacques Rivette’in sineması Altyazı’da

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe Akhisar Belediyespor deplasmanından 3 puanla dönüyor: 0-3

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...