06 Mart 2016 17:17

Jacques Rivette’in sineması Altyazı’da

Paylaş

Altyazı Aylık Sinema Dergisi Mart sayısında, Ocak ayında hayatını kaybeden usta yönetmen Jacques Rivette’in sinemasını kapsamlı bir dosyayla ele alıyor. Fransız Yeni Dalgası’nın nev-i şahsına münhasır isimlerinden Rivette, sadece filmografisiyle değil, sinema üzerine metinleriyle de geride zengin bir miras bıraktı. Altyazı bu ay, Rivette’i farklı yönleriyle ele alan yazıların yanında, yönetmenin önemli filmlerine dair incelemelerden oluşan bir dosyayı okurlarına sunuyor.

HASRET

Pazar: Bir Ticaret Masalı filmiyle Altın Portakal kazanan Ben Hopkins’in Türkiye’de çektiği üçüncü uzun metrajı Hasret, İstanbul’a yazılmış bir aşk mektubu. SİYAD Ödülleri’nde En İyi Belgesel seçilen yapıma dair Ayça Çiftçi’nin kaleme aldığı değerlendirme yazısının yanında yönetmenle yapılan söyleşi de bu ay Altyazı’da okunabilir.

YUVARLAK MASA TARTIŞMASI: MUSTANG

Geçen yıl Cannes’da gösterilmesinden bu yana ünü gün geçtikçe yayılan, Fransa adına Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a aday olan Deniz Gamze Ergüven imzalı Mustang Türkiyeli izleyicileri ve eleştirmenleri ikiye bölmüştü. Üzerinde bolca tartışılan filmi bu sefer Altyazı masaya yatırıyor. Sinema yazarları Gözde Onaran, Gülengül Altıntaş, Ayça Çiftçi ve Yeşim Burul’un katıldığı Yuvarlak Masa Tartışması bu ay dergide okunabilir.

MARVEL-DC KAPIŞMASI

DC evreninin iki ünlü süper kahramanı bu ay vizyona girecek Batman v Superman: Adaletin Şafağı filminde karşı karşıya gelecek. Altyazı bu ay filmin vizyona girmesini bahane ederek, Batman ve Superman’in arkasındaki çizgi roman devi DC Comics ile Avengers, Örümcek Adam ve X-Men gibi kahramanların yaratıcısı Marvel’ın beyazperde serüvenini karşılaştıran Kerem Sanatel imzalı inceleme yazısına sayfalarında yer veriyor.

ÖZEL EK: KORKU YILLIĞI 2015

Altyazı her yıl olduğu gibi bu yıl da okuyucularına, editörlüğünü Kaya Özkaracalar’ın yaptığı ‘Korku Yıllığı’nı armağan ediyor. 48 sayfalık kitapçıkta geçtiğimiz yıl vizyona giren korku ve gerilim türlerindeki filmlere dair kısa inceleme yazıları yer alıyor.

ALTYAZI’DA AYRICA: 

Born in Flames: Radikal feminist distopya
Tom Kalin ile söyleşi: Kült kuir yönetmenle sinema ve politika üzerine.
Tekerleme: 1980’li yıllar Türkiye’sinden alternatif sinema örneği.
Ida Panahandeh ile söyleşi: İranlı yönetmenle ilk filmi Nahid üzerine.
Deadpool: Eforsuz süper kahraman.
Saul’un Oğlu (Saul Fia): İnsan kalabilme mücadelesi.
Danimarkalı Kız (The Danish Girl): Politik doğrucu ve steril bir cinsiyet değişimi öyküsü
Yalan Labirenti (Im Labyrinth des Schweigens): Tarihin karanlık koridorlarında
İftarlık Gazoz: Nostaljik bir mağlubiyet anlatısı.
Dinle Beni Marlon (Listen to Me Marlon): İsyankâr münzevi Brando’nun öyküsü.
Bir Yönetmen Beş Madde: Jim Jarmusch.
Ayın Kısası: Nazlı Dinçel’den Reframe.
Bir An: Mahir Ünsal Eriş Ağaçlar Ayakta Ölür (1964) filminden bir sahneyi kaleme aldı. Hediye Afiş: Hatıraların Masumiyeti (Innocence of Memories). (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

25 yazardan şiddete dur diyen öyküler: Canımı Yakma!

SONRAKİ HABER

Savaş ve kadinlar mesele kitap’ta: Bombalar hayatımıza düşüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...