06 Mart 2016 16:00

Kocaeli'de emekçilerin gözüyle memlekette neler oluyor paneli: Saldırılara karşı birlik çağrısı

Paylaş

Gizem ULUTAŞ 
Kocaeli

Kocaeli'de Emek Hareketi'nin düzenlediği “Emekçilerin gözüyle memlekette neler oluyor?” adlı panelde, son dönemde artan saldırılara karşı birlik çağrısı yapıldı. 

Eğitim Sen eski Şube Başkanı Veysel Kaplan’ın moderatörlüğünde yapılan panele konuşmacı olarak Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar ve Akademisyen Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu katıldı. Panelde birleşik cephe tartışmaları, içerde ve dışarıda yaşanan savaş ile işçi, emekçilerinin yaşadığı, karşılaşacağı sorunlar masaya yatırıldı. 

‘HÜKÜMET KENDİNİ OSMANLI’NIN DEVAMI GÖRÜYOR’

Panelin önemli bir konusu olan savaş hakkında konuşan Nuray Sancar, “Türkiye’de içerde ve dışarıda bir savaş hali var” dedi. İktidarın kendisini Osmanlı ve Selçuklu’nun devamı olarak gördüğünü ifade eden Sancar, şöyle devam etti: “Ortadoğu’da bir paylaşım savaşı var. Türkiye, Suriye’ye bir kara harekatı başlatarak petrol ve toprak isteğini kirli bir oyuna çevirdi.” AKP’nin Kürtler üzerinde istediğini alamadığını ifade eden Sancar, “2.5 yıl boyunca çözüm masasında Kürt halkını oyalayan iktidar, ülkeyi istediği kıvama getiremeyip AKP’lileşmiş Kürt toplumu meydana getiremedi” diye konuştu.

Sancar sözlerine Gezi Direnişi’ne değinerek devam etti: “Gezi’den sonra AKP bir travma geçirmiş ve barış zemini askıya alınmıştır. Gezi sürecinin çözüm sürecine denk gelmesi tesadüf değildir.” Sancar, birleşik cephenin vakit kaybetmeden kurulması gerektiğini vurguladı. 

‘ESNEKLİK KAPİTALİZMİN ÖZÜDÜR’

Akademisyen Özgür Müftüoğlu da esneklik ve güvencesizliğin işçilerin ve kamu emekçilerinin zararına olduğunu söyledi. “Burada ki esneklik kapitalizmin getirdiği emek talebinin esnekliğidir. Esneklik, işçinin patronunun keyfine göre çalışıp çalışmamasıdır” diyen Müftüoğlu, bu esnekliğin kapitalizmin özü olduğunu belirtti. İşçilerin her türlü sömürüldüğünü kaydeden Müftüoğlu, “Toplum bile karşılaştığı sömürülere kılını kıpırdatamaz durumda. İşçi ve emekçilerin mücadelesi için ne yapmalıyız, bunu konuşulmalı ve tarihsel birikimler örnek alınmalıdır” diye konuştu. 

Örgütlenmenin işçi sınıfı ve mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, şunları söyledi: “Küresel rekabet esnek üretimi tekrardan getirdiğini. 18. yüzyıl çalışma düzeni tekrardan geldi. Bunun beraberinde ülkede neo-liberal politikalar gelişti ve bu süreç 1980 darbesiyle başladı.” İşçilerin kiralık işçilik yasasıyla artık kıdem tazminatlarını alamayacaklarını aktaran Müftüoğlu, “Kıdem tazminatı şu an elimizde kalan tek şey fakat ne kadar önemli olsa da kiralık işçilik kanunuyla hiçbir işçi bir sene çalışamayacak ve kıdem tazminatını alamayacaktır” diye konuştu. Kamu emekçilerini ilgilendiren 657 sayılı kanunla devam eden Müftüoğlu, “657 sayılı kanun kalkarsa, öğretmen güvencesiz kalırsa, hiçbir aile çocuğunu böyle bir öğretmene emanet eder mi? Hükümet bu değişiklikle kendi kadrosunu yaratmak istiyor, asıl mesele o. Ama bugün bu düzenlemelere karşı mücadele etmek gerekir ve çözümü de tarihte vardır” dedi. Panel, konuşmacıların sunumlarının ardından soru cevap kısmıyla son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bursa’da işçiler ek zam için eylem yaptı: Birleşmezsek patronların baskılarını püskürtemeyiz

SONRAKİ HABER

Eğitimciler direnişçi işçilerin yanında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...