06 Mart 2016 15:02

Adana'da kadınlar yaşam hakkı, özgürlük ve iş güvencesi için alandaydı

Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’nda Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile miting yapıldı. 

Önceki gün hava muhalefeti nedeni ile iptal olan mitingi bugün yapmak isteyen kadınların yürüyüşüne ve platform kurmasına Emniyet izin vermedi. Yürüyüşsüz gerçekleşen mitingde Dulsinya Kadın Topluluğu kadın şarkıları söyledi. Halaylar çeken kadınlar coşkulu bir miting gerçekleştirdi. 

Yaşam hakkı ve iş güvencesinden vazgeçmeyeceklerini söyleyen kadınlar barış özgürlük eşitlik ve güvenceli iş talebini ile alanlardaydı. LGBTİ örgütler nefret söylemine karşı taleplerini dile getirdiler. Mitingde 8 Martların yasaklanmasına tepkiler vardı. "Çilem Doğan yalnız değildir" ve Artvin'den Cizre'ye direnene bin selam" sloganları atan kadınlar Reno işçilerine de destek veren dövizler taşıdı.

‘ÇOCUKLARIN ÖLMEMESİ İÇİN BURADAYIZ’ 

Bir köşede mitingin başlamasını beklerken bebeğine mama verirken karşılaştığımız Gülten Turgut çocukların öldürülmedi bir dünya içi burada olduğunu söyledi. Savaşta ölen her çocuğun canlarını yaktığını ifade eden Turgut, “Ölen bütün çocukların annesinin yerine koyuyorum kendimi. Bir an önce barış olsun. Ne çabalarla büyütüyoruz; 19-20 yaşına geliyorlar cenazelerini bize teslim ediyorlar” diyerek barış talep etti. 

Çalışan bir kadın olduğunu söyleyen Ayfer Nacar, “Çalıştığım alanlarda ev temizliği, çaycılık ve aşçılık yapan kadınlar sigortasız güvencesiz çalışıyorlar. Kadınların güvenceli çalışmasını istiyorum” dedi. Zahide Aslan isimli kamu emekçisi kadın çevre, doğa kadın hakları için alanda olduğunu belirterek birbiriyle bağlantılı olan bu sorunlar için birlikte hareket etmek gerektiğini söyledi.

‘KATLEDİLEN KADINLAR İÇİN BURDAYIZ’ 

Basın açıklamasını Şükran Kablan Yeşil okudu. Rojava’da kendi devrimlerini yapan, Cizre’de,  Silopi’de, Nusaybin’de, Sur’da katliamlara, sokağa çıkma yasaklarına karşı yaşamı savunan kadınlar olarak alanlarda olduklarını söyleyen Yeşil, “Buradayız polis kurşunuyla katledilen katledilen  Dilek, Seve, Fatma, Pakize. Buradayız  Suruç’ta Kobanili çocuklara umut ve oyuncak taşıyan,  Büşra, Ayda, Ezgi, Ferdane…Buradayız Ankara’da barış güvercinleri Gülhan, Dilan, Şebnem… Buradayız erkek şiddetiyle katledilen Özgecan,  Cansel, Türkan… Buradayız meşru savunma yapan, yaşamak  için öldürmek zorunda kalan Nevin,  Çilem.. Buradayız, IŞID barbarlığına teslim olmayan Türkmen, Ezidi, Kürt, Arap, Alevi kadınlar… Buradayız, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği yok sayılan; zorunlu heteroseksüellik şiddeti altında ezilen lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseksler... ” dedi.

'GÜVENCE İSTİYORUZ' 

Türkiye'de kadınlar erkeklere göre yüzde 60 daha az ücret aldığını ifade eden Yeşil, "Çalışan her 100 kadından 35'i ücretsiz, sigortasız aile işçisi olarak boğaz tokluğuna çalışıyor. Kayıtdışılık, güvencesizlik, taşeronlaştırma kadınların emeğini görünmez kılıyor. AKP iktidarı, çıkardığı torba yasa ve aile paketleriyle kadın emeğini sermayenin ihtiyaçları  doğrultusunda dizayn etmek istiyor. Böylelikle kadın emeğinin daha da ucuzlaştırılması, yoksulluğun artırılması, kadınların kayıtdışı, güvencesiz çalışma ile  erkeklere daha da bağımlı hale getirilmesini  hedefliyor"dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya Kadın Platformu engellemelere rağmen 8 Mart’ı kutladı

SONRAKİ HABER

Kocaeli metal işçileri: Asgari ücret farkı, herkesin hakkı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...