06 Mart 2016 14:12

‘Sibel Çapraz’ın tutuklanması polisin suçunu örtme çabası’

Paylaş

Polis operasyonuna karşı mahalleli ile gürültü eylemi yaptığı sırada vurulan ve uzun süredir tedavisi devam eden Hakkari İl Genel Meclis Üyesi ve Yüksekova Demokratik Toplum Meclisi Eş Başkanı Sibel Çapraz’ın, tutuklanarak cezaevine gönderilmesine ailesi tepki gösterdi. Ağabeyi Necip Çapraz, “Sibel’in tutuklanması, polisin suçunu örtme çabasıdır” dedi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde geçen yıl 27 Kasım’da polisin yaraladığı Hakkari İl Genel Meclis üyesi ve Yüksekova Demokratik Toplum Meclisi Eş Başkanı Sibel Çapraz, 2 Mart’ta ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘halkı tahrik etmek’ iddialarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

‘ÖLÜMLER OLMASIN’ DERKEN VURDULAR

Yüksekova Haber’e konuşan Çapraz’ın ağabeyi Necip Çapraz yaşananlara ilişkin önemli bilgiler verdi. Kardeşinin yaralandığı gece mahallede oturan başka bir kardeşinin evinde geceyi geçirdiğini belirten Çapraz, “Herhangi bir sokağa çıkma yasağı kararı yokken artan silah sesleri ve bağrışmalar üzerine dışarı çıkıyor Sibel. O esnada dışarıda bulunan diğer mahalleli kadınlarla beraber silah seslerinin geldiği yere doğru
biraz ilerleyip neler olup bittiğini öğrenmek istemişler. Bu esnada da yaralanmalar ve ölümler yaşanmasın diye tencere-tava ile gürültü çıkaranlara destek vermiş. Çok kısa bir süre sonra üzerlerine ateş açılmış ve Sibel orada karın bölgesinden ve kolundan ağır yaralanmış” dedi.

AMELİYATA GİDECEKKEN TUTUKLANDI

Kardeşinin 96 gün boyunca Yüksekova, Van ve İstanbul’da 15 ameliyat geçirdiğini belirten Çapraz, “1 Mart günü İstanbul’da tedavi gördüğü Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ameliyatını olmak üzere taburcu edildi. Zaten yaralandığı günden bu yana polis gözetiminde olan kardeşim Sibel, önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne, buradaki polis sorgusunun ardından da İstanbul Adliyesi’ne götürüldü ve SEGBİS ile Yüksekova’daki savcı tarafından sorgulandı. Tutuklanması talebiyle Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen kardeşim, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmezken, ‘suçlu değil mağdur’
olduğunu, hakkında düzenlenen fezlekenin uydurmalardan ibaret olduğunu söyleyerek tahliyesini istedi. Fakat Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi, avukatlarının sağlık durumunu açıkça belirtmesine rağmen Sibel’in ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘halkı tahrik etmek’ iddialarıyla
tutuklanmasına karar verdi. Sibel şu anda yaralı haliyle Bakırköy Kadın Tutukevi’nde” dedi.

NARKOZ ETKİSİ BİTMEDEN, AĞRI KESİCİ İLE MAHKEMEYE ÇIKARILDI

Sibel Çapraz’ın yaklaşık 60 saat boyunca narkoz etkisinde kaldığının altını çizen Necip Çapraz, “Mahkemeye çıkarıldığında bile narkozun etkisi vardı. Bilinç kaybı yaşadığına inanıyorum. Ayakta duramıyordu ve mahkemeye hergün olduğu gibi ağrı kesici kullanılarak getirildi. Kardeşimin tüm vücudu yaralı, bağırsakları dışarda, sağ kolunun yarısı gitmişti. Kolu için her iki ayağından ve omuzundan alınan doku, kemik, sinir, damar, yumuşak doku alınmış durumda. Şu anda tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda. Koluna nakledilen dokular henüz tam kaynamamış ve kalın bağırsağı henüz yerine dikilmemiş durumdadır. Doktorlarından aldığımız bilgiye göre cezaevinde enfeksiyon kapmış. Ayrıca doktorların belirttiğine göre biri bağırsak ve ikisi kolundan olmak üzere 3 ameliyat daha geçirmesi gerekiyor” dedi.

POLİS HASTANEDE PSİKOLOJİK BASKI UYGULADI

Çapraz sözlerini şöyle sürdürdü: “Vurulduğu günden itibaren hastanede polis gözetiminde olan kardeşime ve bize psikolojik baskı uygulandı. Yoğun bakım gibi hassas bölüme dahi polisin girdiği oldu. Bir ara hasta olarak yattığı odaya polisler ‘illa biz de hastanın yanında kalacağız’ diye diretmişlerdi, çabalarımız sonucu bunu reddettirdik. Doktor ve diğer sağlıkçıların da bu durumdan olumsuz etkilendiğini gördük. Hastane yönetiminin de polis baskısından etkilenip Sibel’i taburcu ettiğini düşünüyoruz. Kardeşimin polis tarafından vurulması ‘örgüt üyeliği’ sayılmıştır.”

KARDEŞİMİ VURANLARLA, FEZLEKE HAZIRLAYANLAR AYNI 

Kardeşi hakkında hazırlanan fezlekenin, kardeşini vuranlar tarafından hazırlandığını söyleyen Çapraz, “Dolayısıyla inandırıcılığı yoktur. Kardeşimi vuranlar hakkında gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız. Sibel’i tutuklama çabası tamamen masum bir insanı öldürmek kastıyla vurmak suçunu örtme çabasıdır. Sibel’in yeri cezaevi değil hastanedir. Verilen karar ne hukukidir ne de insanidir. Sibel’in sağlık durumu tehlikededir. Bir an evvel cezaevinden çıkarılıp hastanede tedavisine ve ameliyatlarına devam edilmesi gerekiyor. Tüm duyarlı sivil toplum örgütlerini, kuruluşları ve kişileri insani ve hukuki mücadelemizde yanımızda görmek istiyoruz” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir 8 Mart mitingi: Sokağa çıkanlar susturuluyor

SONRAKİ HABER

Cizreliler: Burada insanlar yakıldı, bu sessizlik niye?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...