06 Mart 2016 12:57

Tomografide bebeklere bile erişkin dozu uygulanmış!

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesi radyoloji servisinde 0-5 yaş arası bebeklere  yüksek radyasyon verilerek beyin tomografisi çekildiği haberiyle ilgili gazetemizi arayan Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Yılmaz, yaptıkları ön araştırmada tomografi çekimlerinde verilen değerlerin TAEK tarafından açıklanan limitlerin üstünde olmadığını ileri sürdü. Tomografi cihazını satan firmanın eğitim uzmanı Vural Diler, esas sorunun çocuklara erişkin doz verilerek tomografi çekilmiş olmasından kaynaklandığını söyledi. 

'TEK TEK İNCELİYORUZ'

Aydın ADÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Yılmaz, yaptıkları araştırmalarla ilgili gazetemizi arayarak bilgi verdi. Radyoloji servisindeki tomografi cihazının hizmet alımı kapsamında Türkiye Atom Enerji Kurumu’nca (TAEK) ruhsatlandırılmış yeni nesil bir tomografi cihazı olduğu ve bu cihazların tomografi çekimlerinde yüzde 70 daha az radyasyon verdiğini belirten Yılmaz, görüntüleme hizmeti veren firmanın kendilerine bu cihazlardan istense de yüksek dozda radyasyon verilemeyeceğini söylediğini aktardı. Tomografi çekimlerinde 0-5 yaş arası bebek ve çocuklara çocuk protokolü yerine erişkin protokolü ile çekim yapıldığı iddialarını sorduğumuz Yılmaz, böyle bir şeyin acil girişli hastalar için yapılmış olabileceğini iddia ederek; “Yetişkin ve pediatri dışında bir de acil protokolümüz var. Doktor neyi istemiş o önemli. 2015 verilerini tamamen inceliyoruz şimdi. Bu sayıların hepsini tek tek çıkaracağız. Kaç tane acilden tomografi istenmiş, kaç tanesine acil protokolü uygulanmış, neden uygulanmış hepsini isteyeceğiz” dedi. 

'GAZETECİLİĞİNİZE TEŞEKKÜR EDERİZ'

İnsanları kanser edecek bir hatalarının olmadığını ileri süren Yılmaz, resmi kurumlara bu konu ile ilgili gerekli bilgileri de verdiklerini dile getirdi. Bu konu ile ilgili zaten şikayete bağlı süren bir soruşturmanın olduğunu aktaran Yılmaz, “Burada da kurum olarak ‘konu soruşturulsun’ diye karar vermişiz. Bu ciddi bir konu çünkü. Şu anda benim elimdeki veriler bir kusurumuzun olmadığını gösteriyor. Ama tabi detayları inceleyeceğiz. Mağduriyet varsa, çalışanlar, hastalar kim mağdur edilmişse gerekli yasal emir hükümleri uygulayacağız” dedi. Yılmaz, “Bu iddialarla ilgili yaptığınız gazeteciliğe de teşekkür ederiz. Kendimizi kontrol etmiş oluyoruz” dedi.

İlk haberimizde Toshiba Sağlık Sistemleri Mühendisi olarak görüşlerine yer verdiğimiz Vural Diler, mühendis olmadığını, sadece firmada eğitim uzmanı olarak çalıştığı düzeltmesini yaparak, “Aydın’daki hasta yakını doktor bana ulaştığında ona da gerekli açıklamaları yapmıştım. Burada sorun çocuk protokolü yerine yetişkin protokolü ile çekimlerin yapılması. Tabii bunu açıklaması gerekenler hastane yönetimi ve görüntüleme hizmeti veren firmanın yetkilileri olmalı” dedi. 

'DOZ ARTTIKÇA RİSK ARTAR'

Türk Radyoloji Derneği’nin ‘çocuklarda bilgisayarlı tomografi ve radyasyon güvenliği’ başlıklı makalede yer alan bilgilere göre normal bireylerde BT inceleme sırasında verilen radyasyonun en önemli riskinin kanser oluşturması olduğunun altı çiziliyor. Makalede, şu görüşlere yer verildi: “Yaşamında sadece bir BT tetkiki yaptıran bir çocuğun radyasyona bağlı kanser riskinin yaklaşık % 0.03-0.05 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Bu risk düşük gibi görülmekle birlikte, hayat boyu değişik nedenlerle ek radyasyon maruziyeti bu riski artıracaktır. Bugün birçok uluslararası organizasyon ’kanser riski ile radyasyon dozu arasındaki ilişki lineerdir ve eşik değer yoktur. Doz arttıkça risk artar’ görüşünü desteklemekte...” 

ÖNCEKİ HABER

Demokrasiden yana güçler Ankara’da biraraya geldi

SONRAKİ HABER

İzmir 8 Mart mitingi: Sokağa çıkanlar susturuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...