06 Mart 2016 10:49

Serapool işçilerinden Reno işçilerine destek ve 8 Mart açıklaması

Paylaş

Serapool işçileri direnen Renault işçilerine destek ve 8 Mart Dünya emekçi kadınlar günü için basın açıklaması gerçekleştirdi.  Serapool önünde, "270 Gün direnişimiz sürüyor. Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Her yer Reno, Her yer direniş. Kıdem tazminatımıza dokunma" pankartı açan Cam Keramik-iş üyeleri sık sık, "Reno işçisi yanlız değildir", "Köle değil işçiyiz,  sendikayla güçlüyüz", "Yaşasın 8 mart", "Kadın, Erkek, birlik yaşasın iş, ekmek, özgürlük", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz"  sloganları atıldı.

Açıklamayı işçiler adına Serapool direnişçisi Satı Uğurbaş gerçekleştirdi. Renault işçilerinin mücadelesinin tüm fabrikalarda umut olduğu ve Renault işçisi kazanırsa Türkiye İşçi sınıfının kazanacağı söylenen açıklamada renault işçileriyle dayanışma çağrısı yapıldı.

Serapool işçilerinin 270 günlük direnişilerinin kendilerine çok şey öğrettiğinden bahseden Uğurbaş, kendi direnişlerinin Renault işçilerinin bir yıl önceki eylemlerinden bir ay sonra başladığını hatırlatarak, "Renault işçilerinin mücadelesi yalnız bize değil tüm fabrikalara umut vermişti. Bugün Renault işçileri büyük bir saldırı altında. Yüzlerce işçiyi işten attılar. Yürüyüş yapan işçilere saldırdılar, mahkemeye çıkarttılar. Renault işçisine yapılanlar aslında hepimizedir." dedi. Renault işçilerinin ek zam talebini kazanırsa bunun tüm işçi sınıfına örnek olacağını söyleyen Uğurbaş, "Bizler artık Renault işçisiyle, SCA işçisiyle, Serapool işçisinin aynı şey için mücadele ettiğini, aynı ekmek kavgasının bir parçası olduğunu çok iyi biliyoruz ve kalbimiz Renault işçileriyle birlikte çarpıyor. Renault kazanırsa Türkiye işçi sınıfı kazanacak."  şeklinde konuştu.

Bundan 150 yıl önce kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi için grev yapan kadın işçiler gibi bugün hala kadın işçiler direnişlerde en önde olduğunu söyleyen Uğurbaş, "Çünkü kadınların emeğini daha ucuza satın almak istiyorlar. Aynı işi yaptığı halde aynı ücreti alamayan kadın işçiler Serapool de de olduğu gibi kadın olmalarından kaynaklanan birçok farklı sorunu da beraberinde yaşıyor. Yalnız işyerinde değil sokakta, evde, her yerde dünyanın yükünü taşıyan kadınlar emek mücadelesinde de en önde yer alıyor." dedi. Hükümetin kıdem tazminatlarını kaldırmak istediğini ve Kiralık işçilik uygulamasını başlatmaya hazırlandiğını ifade eden Uğurbaş bölge  illerinde ve orta doğuda süren savaşlarin en cok kadinlari etkiledigini ve bu nedenle başta kadın işçiler olmak üzere tüm işçilerin daha çok sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Edremit Kadın Platformu: İş güvencemizden ve barıştan vazgeçmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

KESK İzmir Kadın Meclisi panel düzenledi: Patron ve devlet kadına karşı çıkar birliği içinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...